Wyjątkowe placki z jabłkami. Ten przepis Cię zaskoczy!

Placki z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Placki z jabłkami

  • 2 Jajko
  • 3 łyżki Masło
  • 250 g Jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 300 g Jabłko
  • 160 g Mąka pszenna
  • 2 łyżki Cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Wsyp mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość starannie wymieszaj. Następnie do suchych składników wbij jajka i dolej jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki stołowej. Gotowe ciasto na placki z jabłkami odstaw na kilka minut, aż lekko zgęstnieje.

  2. 2

    Umyj jabłka pod bieżącą wodą, obierz je i usuń gniazda nasienne. Po obraniu i dokładnym oczyszczeniu pokrój owoce w cienkie plasterki. Możesz także zetrzeć jabłka na największych oczkach tarki, albo pokroić je w bardzo drobną kostkę. 

  3. 3

    Roztop w małym garnuszku 3 łyżki masła i odstaw do przestudzenia. Następnie tłuszcz wymieszaj z pokrojonymi jabłkami i całość dodaj do przygotowanej wcześniej masy. Ciasto na placki z jabłkami ponownie wymieszaj łyżką, aż powstanie gładka konsystencja, bez pęcherzyków i grudek.

  4. 4

    Rozgrzej suchą patelnię o średnicy ok. 24 cm i partiami nakładaj na nią gotowe ciasto. Do stworzenia jednego placka potrzebne są 2 czubate łyżki masy. Placki z jabłkami smaż na średnim ogniu do momentu ich zarumienienia i nabrania złocistego koloru. Jedną stronę placka należy smażyć ok. 1 minutę, a przewrócić na drugą stronę, gdy przy krawędziach zaczną pojawiać się małe pęcherzyki. Powtarzaj tę czynność do momentu, wyczerpania całego ciasta na placki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też