Wyjątkowe placki z jabłkami. Ten przepis Cię zaskoczy!
Placki z jabłkami są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu stanowią idealną propozycję na rodzinne śniadanie. Podstawą posiłku są dojrzałe sezonowe jabłka, które karmelizują się pod wpływem ciepła z patelni, tworząc przepyszną kompozycję wraz z lekko chrupiącym ciastem. Placuszki z jabłkami świetnie smakują i pięknie prezentują się na talerzu. Z całą pewnością pokochają je najmłodsi domownicy oraz dorośli miłośnicy śniadań w wersji na słodko.
Składniki
Placki z jabłkami
- 2 Jajko
- 3 łyżki Masło
- 250 g Jogurt naturalny
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 300 g Jabłko
- 160 g Mąka pszenna
- 2 łyżki Cukier wanilinowy
Przygotowanie
- 1
Wsyp mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość starannie wymieszaj. Następnie do suchych składników wbij jajka i dolej jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki stołowej. Gotowe ciasto na placki z jabłkami odstaw na kilka minut, aż lekko zgęstnieje.
- 2
Umyj jabłka pod bieżącą wodą, obierz je i usuń gniazda nasienne. Po obraniu i dokładnym oczyszczeniu pokrój owoce w cienkie plasterki. Możesz także zetrzeć jabłka na największych oczkach tarki, albo pokroić je w bardzo drobną kostkę.
- 3
Roztop w małym garnuszku 3 łyżki masła i odstaw do przestudzenia. Następnie tłuszcz wymieszaj z pokrojonymi jabłkami i całość dodaj do przygotowanej wcześniej masy. Ciasto na placki z jabłkami ponownie wymieszaj łyżką, aż powstanie gładka konsystencja, bez pęcherzyków i grudek.
- 4
Rozgrzej suchą patelnię o średnicy ok. 24 cm i partiami nakładaj na nią gotowe ciasto. Do stworzenia jednego placka potrzebne są 2 czubate łyżki masy. Placki z jabłkami smaż na średnim ogniu do momentu ich zarumienienia i nabrania złocistego koloru. Jedną stronę placka należy smażyć ok. 1 minutę, a przewrócić na drugą stronę, gdy przy krawędziach zaczną pojawiać się małe pęcherzyki. Powtarzaj tę czynność do momentu, wyczerpania całego ciasta na placki.
Zobacz także:
Przepis na placki z jabłkami jest niezwykle prosty do wykonania, dzięki czemu nie stanowi problemu nawet dla początkujących kucharzy. Dodatkowym atutem tej receptury jest fakt, że można ją przyrządzić w ekspresowym tempie. To sprawia, że placki z jabłkami będą rewelacyjnym rozwiązaniem dla osób zabieganych, które nie mają czasu na przyrządzanie wymagających czasowo posiłków. Można je również zabrać ze sobą jako lunch do szkoły lub pracy i zapakować w plastikowe pudełko. Z pewnością będą zdrowszą alternatywą dla gotowych dań z supermarketu.
Zobacz także: Zniewalające naleśniki z jabłkami, czyli przysmak dzieciństwa
Najprostszy przepis na placki z jabłkami — co jest sekretem doskonałej receptury?
Delikatne i puszyste ciasto, z którego wykonane są placuszki z jabłkami, powstaje dzięki połączeniu świeżych składników w odpowiednich proporcjach. Masa z mąki, mleka i jajek nabiera miękkości i objętości, po dodaniu do niej szczypty proszku do pieczenia. Dzięki niemu placki z jabłkami są lekkie i apetycznie wyrośnięte. Swoją strukturą przypominają delikatne chmurki.
Równie istotnym składnikiem przepisu na placki z jabłkami jest właściwie dobrany gatunek owocu. Warto sięgać po takie odmiany jabłek, które nie są zbyt cierpkie w smaku. Do tego przepisu doskonale sprawdzą się dorodne antonówki, słodkie Ligole lub mięciutkie jabłka Lobo. Dzięki zawartym w nich kwasom owocowym, placki z jabłkami będą nie tylko pysznym i sycącym posiłkiem, ale również źródłem dobroczynnych witamin i minerałów, które wspomagają pracę jelit i obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Naturalnie słodki smak jabłek z łatwością można wzbogacić, posypując przekąskę szczyptą cynamonu lub mieszanką przypraw korzennych.
Jak podawać placuszki z jabłkami?
Gotowe placki z jabłkami doskonale smakują lekko oprószone cukrem pudrem, polane jogurtem lub musem owocowym. Można je także serwować z ulubionymi świeżymi lub kandyzowanymi owocami.