Grzyby w śmietanie — smak, którym możesz cieszyć się nie tylko w sezonie

Grzyby w śmietanie
Źródło: GettyImages

Składniki

Grzyby w śmietanie

  • 1 szklanki Śmietana
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 30 g Masło
  • 300 g Grzyby świeże
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby starannie umyj z pozostałości ziemi, a następnie osusz.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. 

  3. 3

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i osusz, następnie odkrój łodygi, a liście drobno posiekaj.

  4. 4

    W zależności od osobistych preferencji pokrój grzyby na mniejsze części. Mogą to być cienkie paski lub nieco większe kawałki. 

  5. 5

    Na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuść masło z dodatkiem oliwy, a gdy patelnia będzie nagrzana, dodaj pokrojoną cebulę i smaż ją do momentu zarumienienia.

  6. 6

    Następnie dodaj pokrojone kawałki grzybów, przykryj patelnię pokrywką i duś składniki przez ok. 15 minut. Po kwadransie zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wydzielonego płynu.

  7. 7

    Na patelnię dodaj śmietanę, dopraw sos do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym i posyp natką pietruszki. Grzyby w śmietanie smakują fantastycznie podane z pieczonym mięsem, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub makaronem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też