Tradycyjna sałatka jarzynowa — smak, jak dawniej

Sałatka jarzynowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka jarzynowa

  • 4 Jajko
  • 1 puszka Groszek konserwowy
  • 1 łyżeczka Musztarda
  • 3 sztuki Ogórki kiszone
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Marchew
  • 0.5 Sztuka Jabłko
  • 3 sztuki Ziemniaki
  • 0.15 Sztuka Cebula
  • 1 szklanki Majonez

Przygotowanie

  1. 1

    Warzywa na sałatkę jarzynową starannie umyj pod bieżącą wodą i włóż je do dużego garnka. Marchewki, ziemniaki i pietruszka powinny zostać całkowicie pokryte wodą. Przykryj garnek pokrywką, posól wodę i gotuj składniki, aż staną się miękkie. Gotowanie warzyw powinno zająć ok. 35-40 minut. 

  2. 2

    Ugotowane jarzyny wyciągnij z wody, a gdy przestygną obierz je ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż je do większego naczynia. 

  3. 3

    Do garnka włóż jajka i pokryj je wodą. Od momentu zagotowania wody odlicz jeszcze ok. 6 minut i wyłącz palnik. Po ostudzeniu pokrój jajka na twardo na małe kawałki i wrzuć je do reszty składników.

  4. 4

    Obierz cebulę i drobno ją posiekaj. Następnie pokrój kiszone ogórki i dodaj składniki do sałatki jarzynowej. Na koniec do miski dodaj odcedzony z zalewy groszek konserwowy i starannie wszystko wymieszaj.

  5. 5

    Do sałatki jarzynowej dodaj musztardę oraz majonez, po czym dopraw ją do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym. Przed podaniem przełóż przekąskę do czystej miski i ozdób wierzch według własnego pomysłu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też