Zupa na bazie zacierki — przysmak przywołujący smaki dzieciństwa. Przepis, który łączy pokolenia

Zupa na bazie zacierki
Źródło: Shutterstock/Sea Wave

Składniki

Zupa na bazie zacierki

  • 1 sztuka Cebula
  • Suszony majeranek
  • 3 litry Woda
  • 300 g Słonina
  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 500 g Ziemniaki
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie pokrój je w kostkę i umieść w garnku. Zalej warzywa wodą, dodaj sól i połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Gotuj ziemniaki do miękkości.

  2. 2

    Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj niewielką ilość soli, a następnie wlej wodę. Składniki wyrabiaj do chwili otrzymania jednolitego ciasta bez grudek. Można wykonać tę czynność za pomocą łyżki stołowej bądź skorzystać z robota kuchennego.

  3. 3

    Blat oprósz mąką pszenną, następnie przenieś na stolnicę ciasto i rozwałkuj masę. Odrywając niewielkie kawałki, podziel ciasto na mniejsze kluski. Przygotowaną zacierkę dodaj do garnka z ziemniakami.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno ją posiekaj.

  5. 5

    Słoninę pokrój w niewielką kostkę.

  6. 6

    Na rozgrzaną patelnię dodaj słoninę. Gdy tłuszcz się wytopi, dodaj także cebulę i smaż składniki do zarumienienia, a następnie umieść je w garnku z zupą.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też