Takiej szczawiowej jeszcze nigdy nie jadłeś!

Zupa szczawiowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa szczawiowa

  • 500 g Żeberka wieprzowe
  • 400 g Skrzydło z indyka
  • 500 g Szczaw
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Por
  • 2 litry Woda
  • 5 łyżek Kwaśna śmietana
  • 1 łyżeczka Mąka pszenna
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 3 sztuki Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka Pieprz
  • 1 łyżeczka Sól

Dodatkowo

  • Ugotowane ziemniaki
  • Jajko na twardo
  • Szczypiorek

Przygotowanie

  1. 1

    W garnku umieść mięso, dodaj obraną marchew, pietruszkę, por oraz seler. Możesz również wrzucić małą cebulę, opaloną nad palnikiem. Dodaj również zioła i przyprawy, a następnie wlej 2 l wody. Gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny kiedy wywar zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika, by woda lekko bulgotała.

  2. 2

    Po wskazanym czasie wyłów z zupy wszystkie warzywa oraz mięso i pozostaw sam bulion. Marchew pokrój w kosteczkę — pozostałe warzywa nie będą Ci już potrzebne, więc możesz przełożyć je do miseczki i przygotować z nich następnego dnia, np. kotlety warzywne. Zdejmij mięso ze skrzydełka oraz żeberek.

  3. 3

    Do rosołu wrzuć pokrojoną marchewkę oraz mięso. Garnek ponownie umieść na palniku, używając średniego ognia i dodaj posiekany, wcześniej umyty szczaw. Zamiast świeżego, można skorzystać ze szczawiu w słoiku (wystarczy wówczas dodać ok. 350 g). Teraz starannie wymieszaj zupę, a następnie odczekaj kilka minut szczaw, pod wpływem temperatury zmieni swój kolor na lekko brązowy. Jeśli w przepisie został wykorzystany szczaw ze słoika, wystarczy dodać go do rosołu z mięsem i marchewką, po czym zamieszać zawartość garnka.

  4. 4

    W niewielkiej miseczce umieść śmietanę, połącz ją z mąką pszenną, odrobiną wrzącej zupy i starannie wymieszaj składniki. Zahartowaną śmietanę wlej do garnka z zupą szczawiową i dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Zupę szczawiową gotuj jeszcze przez kilka minut, a przed wyłączeniem palnika, sprawdź jej smak jeśli wymaga dodatkowego doprawienia, dodaj do niej po szczypcie soli lub pieprzu. Podawaj ją, uzupełniając o jajko ugotowane na twardo przekrojone na pół lub pokrojone w kostkę ziemniaki.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na tradycyjną grochówkę wojskową.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też