Najlepszy przepis na kotlety mielone jak u babci

Kotlety mielone
Źródło: StockFood

Składniki

Kotlety mielone

  • 500 g Łopatka wieprzowa
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 5 łyżek Bułka tarta
  • 1 Jajko
  • Majeranek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Łopatkę wieprzową zmiel w maszynce o średnich oczkach. Możesz także poprosić w sklepie o zmielenie mięsa na miejscu.

  2. 2

    Cebulę obierz i bardzo drobno ją posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju roślinnego, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż do momentu zarumienienia.

  3. 3

    Czerstwą kajzerkę mocz przez ok. 5 minut w mleku. Bułeczka nie może pozostać w środku sucha. Następnie odciśnij ją z nadmiaru mleka, ściskając ją delikatnie w rękach.

  4. 4

    Do miski ze zmielonym mięsem dodaj odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulę, 1 jajko, przeciśnięty przez praskę (lub starty) czosnek, pół łyżeczki majeranku, 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Masę mięsną dokładnie wymieszaj. Powinno to potrwać 3-5 minut. Po tym czasie sprawdź, czy z masy da się formować kotleciki. Jeżeli masa się rozpada, dodaj do niej 2 łyżki bułki tartej.

  5. 5

    Gdy konsystencja umożliwia formowanie kotletów, ulep z niej okrągłe kuleczki i lekko spłaszcz. Każdego kotleta mielonego obtocz w bułce tartej.

  6. 6

    Na patelnię z grubym dnem wylej olejem roślinny i dobrze go rozgrzej. Następnie na patelni ułóż uformowane kotlety mielone i smaż po kilka minut na każdą stronę.

  7. 7

    Gotowe kotlety mielone powinny być apetycznie rumiane. Ułóż je na ręczniku papierowym, w celu wchłonięcia nadmiaru tłuszczu i przełóż na talerz. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z purée ziemniaczanym lub kawałkami pieczonych ziemniaków i ulubioną surówką.

    Może zainteresować Cię także przepis na roladki z mięsa mielonego.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też