Babeczki z truskawkami, idealne na podwieczorek dla całej rodziny
Babeczki z truskawkami to niezastąpiony przepis, który nadaje się zarówno jako podwieczorek, drugie śniadanie, jak i deser. Lubiane przez dzieci i dorosłych z pewnością znikną z talerza w mgnieniu oka. Przepis docenią zwłaszcza zabiegane osoby, które poszukują szybkiego, ale i efektownego sposobu na domowy wypiek, który zasmakuje każdemu, bez wyjątku.
Składniki
Babeczki z truskawkami
- 300 g Mąka pszenna
- 150 g Cukier
- 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 150 ml Mleko
- 2 Jajko
- 100 g Olej
- 200 g Truskawki
Przygotowanie
- 1
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta na babeczki z truskawkami wszystkie produkty wyciągnij z lodówki, by nieco się ociepliły. Docelowo powinny mieć temperaturę pokojową.
- 2
W większej misce połącz jajka, mleko oraz olej. Następnie dodaj suche składniki, tj. mąkę pszenną, proszek do pieczenia, biały cukier i cukier wanilinowy. Całość wymieszaj, wspomagając się kuchenną trzepaczką. Kontynuuj, aż do uzyskania gładkiego ciasta, bez widocznych grudek.
- 3
Świeże owoce umyj pod strumieniem zimnej wody, osusz, usuń szypułki i podziel na niewielkie cząstki.
- 4
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając tryb góra-dół.
- 5
Przygotowane ciasto na babeczki z truskawkami umieść w foremkach na muffinki. Biorąc pod uwagę to, że wypiek nieco urośnie, aby uniknąć wypłynięcia ciasta na zewnątrz, warto nałożyć ok. ¾ objętości wybranej foremki. Następnie w każdej z muffinek umieść przygotowane wcześniej truskawki i delikatnie wciśnij je w głąb ciasta.
- 6
Babeczki z truskawkami piecz ok. 25 minut. Przed podaniem wierzch wypieku posyp cukrem pudrem lub ozdób ulubioną polewą.
Wypróbuj także przepis na babeczki bananowe.
Sezon na truskawki, który rozpoczyna się w maju i trwa w najlepsze nawet do końca lipca to czas, który warto wykorzystać w swojej kuchni. Te owoce doskonale komponują się jako dodatek do ciast i domowych wypieków, uzupełnienie śniadań na słodko czy główny składnik letnich napojów, wśród których wymienić trzeba owocowe kompoty, koktajle, shake’i czy doskonałe smoothies.
Jednym z prostych sposobów na wykorzystanie świeżych truskawek, są babeczki z truskawkami. Przepis jest bardzo prosty, a smak bez wątpienia przypadnie do gustu nawet małym niejadkom.
Babeczki z truskawkami — przepis na prosty deser, który uświetni wiele okazji
Domowy wypiek z sezonowymi owocami to pomysł na udaną przekąskę, obok której nie przejdzie obojętnie żaden entuzjasta słodkości. Proste i ekspresowe babeczki z truskawkami to przekąska, która nadaje się jako deser, ale i posiłek na słodko, który bez problemu można zabrać ze sobą na wynos. Zapakowane w pudełko śniadaniowe osłodzą niejeden poranek, a z dodatkiem ulubionej kawy z pewnością dodadzą energii na kolejne godziny. Babeczki z truskawkami mogą być także pomysłem na umilenie dnia bliskiej osoby. Podarowane z zaskoczenia, udekorowane odrobiną cukru pudru będą doskonałym podarunkiem od serca.
Pomysły na ozdobienie babeczek z truskawkami
Babeczki z truskawkami rozpływają się w ustach, dlatego już oprószone cukrem pudrem wypadną smakowicie. Jeśli jednak poszukujesz pomysłu na to, jak je urozmaicić i ozdobić domowe muffiny, przygotowując je np. z okazji urodzin lub innych imprez, a do tego dodatkowe kalorie nie przyprawią Cię o zawrót głowy, babeczki z truskawkami można udekorować kremem z mascarpone, bitą śmietaną, bądź lukrem.
Inną propozycją na uatrakcyjnienie podstawowej wersji przepisu, jest sporządzenie polewy czekoladowej — do truskawek nada się zarówno mleczna, gorzka jak i biała czekolada. Wierzch babeczek z truskawkami, okraszony polewą, można również ulepszyć, dodając posypkę, a na krem nałożyć dodatkową porcję świeżych kawałków truskawek. Finalna forma babeczek z truskawkami zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni kucharza, dostępnych składników oraz formy podania. Zabierając je ze sobą w miejsce pracy lub nauki, polecamy jednak przygotować je w najprostszej wersji, posypując wypiek odrobiną cukru pudru.