Babeczki z truskawkami, idealne na podwieczorek dla całej rodziny

Babeczki z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki z truskawkami

  • 300 g Mąka pszenna
  • 150 g Cukier
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 150 ml Mleko
  • 2 Jajko
  • 100 g Olej
  • 200 g Truskawki

Przygotowanie

  1. 1

    Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta na babeczki z truskawkami wszystkie produkty wyciągnij z lodówki, by nieco się ociepliły. Docelowo powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. 2

    W większej misce połącz jajka, mleko oraz olej. Następnie dodaj suche składniki, tj. mąkę pszenną, proszek do pieczenia, biały cukier i cukier wanilinowy. Całość wymieszaj, wspomagając się kuchenną trzepaczką. Kontynuuj, aż do uzyskania gładkiego ciasta, bez widocznych grudek.

  3. 3

    Świeże owoce umyj pod strumieniem zimnej wody, osusz, usuń szypułki i podziel na niewielkie cząstki.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając tryb góra-dół.

  5. 5

    Przygotowane ciasto na babeczki z truskawkami umieść w foremkach na muffinki. Biorąc pod uwagę to, że wypiek nieco urośnie, aby uniknąć wypłynięcia ciasta na zewnątrz, warto nałożyć ok. ¾ objętości wybranej foremki. Następnie w każdej z muffinek umieść przygotowane  wcześniej truskawki i delikatnie wciśnij je w głąb ciasta.

  6. 6

    Babeczki z truskawkami piecz ok. 25 minut. Przed podaniem wierzch wypieku posyp cukrem pudrem lub ozdób ulubioną polewą.

     

    Wypróbuj także przepis na babeczki bananowe.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też