Chłodnik litewski — pomysł na lekki obiad, idealny na upalne dni

Chłodnik litewski
Źródło: GettyImages

Składniki

Chłodnik litewski

  • 500 ml Bulion
  • 400 g Śmietana 18%
  • 1 pęczek Botwinka
  • 400 g Zsiadłe mleko
  • 2 sztuki Ogórki gruntowe
  • 0.5 Ząbek Czosnek
  • 1 łyżeczka Ocet spirytusowy
  • Koperek
  • Szczypiorek

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj botwinkę, po czym odetnij buraczki, obierz je i pokrój na bardzo drobne kawałki. Liście razem z łodygami pokrój w kostkę.

  2. 2

    W międzyczasie zagotuj bulion, a kiedy zacznie wrzeć, dodaj do garnka pokrojone kawałki buraczków. Całość gotuj przez kwadrans lub do momentu, aż buraki staną się miękkie. Po 10 minutach do garnka dodaj pokrojone liście i pozostaw na palniku jeszcze przez 5 minut.

  3. 3

    Umyj pęczek koperku i szczypiorku, po czym drobno je posiekaj.

  4. 4

    Umyte i obrane ogórki gruntowe zetrzyj na tarce.

  5. 5

    Kiedy zupa stanie się chłodniejsza, do garnka dodaj śmietanę i zsiadłe mleko. Następnie do chłodnika dodaj większość posiekanych ziół oraz połowę startych ogórków.

  6. 6

    Chłodnik litewski już prawie gotowy. Na koniec dodaj do niego czosnek (starty lub przeciśnięty przez praskę), dodaj ocet, odrobinę soli i pieprzu, a całość starannie wymieszaj. Zupę włóż do lodówki i schłódź — najczęściej podawany jest w temperaturze ok. 14 st. C. Chłodnik z botwinki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. połówką jajka na twardo. Dobrze sprawdzą się również ugotowane młode ziemniaczki.

     

    Jeśli zastanawiasz się, jak w inny sposób możesz wykorzystać młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, koniecznie sprawdź przepis na pyszną botwinkę.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też