Prosty przepis na najlepszy boczek na grilla

Boczek na grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Boczek na grilla

  • 0.5 kilogram Boczek

Składniki na marynatę

  • 1 łyżka Ketchup łagodny
  • 1 łyżka Musztarda
  • 1 łyżeczka Czerwona papryczka chilli
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Czosnek granulowany
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Wybrany kawałek boczku podziel w plastry, mierzące mniej więcej 0,5 cm szerokości.

  2. 2

    W oddzielnym naczyniu połącz składniki potrzebne do przygotowania marynaty. Do miseczki dodaj ketchup, musztardę oraz przyprawy: ostrą paprykę mieloną, słodką paprykę czerwoną w proszku, czosnek granulowany, czarny pieprz mielony oraz sól. Całość starannie wymieszaj.

  3. 3

    Plastry boczku umieść w przygotowanej marynacie. Postaraj się pokryć nią każdy kawałek mięsa. W takiej postaci boczek na grilla umieść w lodówce i pozostaw do marynowania na minimum 60 minut — im dłużej plastry boczku będą przebywać w aromatycznej mieszance, tym lepszy efekt finalny.

  4. 4

    Marynowany boczek połóż na tacce aluminiowej, na mocno rozgrzanym grillu i smaż, aż apetycznie się zarumienią (trzymając je na ruszcie do osiągnięcia ulubionego stopnia wypieczenia).

     

    Może zainteresować Cię także przepis na doskonałe żeberka z grilla.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też