Mus truskawkowy — doskonały dodatek do deserów lodowych (i nie tylko)

Mus truskawkowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Mus truskawkowy

  • 0.5 kilogram Truskawki
  • 260 ml Śmietanka 36%
  • 4 łyżki Woda
  • 16 g Żelatyna w proszku
  • 100 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    4 łyżeczki żelatyny zalej 4 łyżkami zimnej wody, wymieszaj i odstaw na ok. 8 min, aż żelatyna napęcznieje.

  2. 2

    2.      Świeże lub mrożone truskawki wrzuć do garnka i zasyp cukrem, a następnie podgrzewaj je na małym ogniu. Wyłącz palnik w momencie kiedy truskawki zmiękną i puszczą sok.

  3. 3

    Miękkie truskawki razem z sokiem zmiksuj za pomocą blendera na gładkie purée.

  4. 4

    4.      Gotowe purée truskawkowe ponownie podgrzej. Doprowadź owocową mieszankę do wrzenia, po czym zdejmij z ognia. Teraz do garnka dodaj napęczniałą żelatyną. Całość wymieszaj energicznie, aby żelatyna się rozpuściła.

  5. 5

    Tak otrzymane purée wystudź. Proces ten można nieco przyspieszyć, umieszczając owocową mieszankę w lodówce na ok. 10-15 minut. Ważne jest jednak to, by nie dopuścić do zastygnięcia purée truskawkowego.

  6. 6

    Następnym krokiem przygotowania musu truskawkowego jest ubicie 36% śmietanki kremówki. Niezwykle ważne jest to, aby była ona bardzo dobrze schłodzona. Śmietankę ubijaj na średnich obrotach miksera, ale uważaj, aby nie ubić jej na sztywny krem. Konsystencja powinna zostać delikatnie luźna, tak, żeby śmietanka spadała swobodnie z łyżki.

  7. 7

    Schłodzone purée truskawkowe połącz z ubitą śmietanką. Najlepiej zrobić to w dwóch turach. Wymieszaj delikatnie purée ze śmietanką za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej — tylko do połączenia składników.

  8. 8

    Mus truskawkowy powinien mieć luźną konsystencję. Jeśli chcesz, aby stał się bardziej gęsty, włóż go na kilka minut do lodówki.

  9. 9

    Tak przygotowany mus truskawkowy jest gotowy do jedzenia lub wyłożenia na ciasto. Jeśli planujesz użyć go do przełożenia domowego wypieku, pamiętaj, aby gotowe ciasto tudzież tort schłodzić najpierw w lodówce — najlepiej, żeby spędził w niej całą noc.

    Może zainteresować Cię także przepis na sos truskawkowy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też