Truskawkowe Rossini nie ma sobie równych. Tego koktajlu po prostu trzeba spróbować!

Rossini
Źródło: GettyImages

Składniki

Rossini

  • 100 ml Szampan
  • 40 ml Przecier z truskawek
  • 20 ml Likier truskawkowy
  • Lód

Przygotowanie

  1. 1

    Kieliszek do szampana napełnij kostkami lodu i odczekaj 5 minut. 

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj przecier z truskawek. Owoce starannie umyj, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego. Wytnij szypułki truskawek i umieść owoce w misce. Następnie zblenduj je na gładkie purée. Tę czynność można wykonać zarówno w blenderze kielichowym, blenderem ręcznym, jak i posługując się tradycyjnym tłuczkiem do ziemniaków.

  3. 3

    Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij lód i wlej do kieliszka przecier z truskawek oraz likier truskawkowy. Następnie uzupełnij kieliszek szampanem. 

     

    Rossini serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Zachęcamy, aby udekorować rant kieliszka kawałkiem świeżej truskawki.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też