Fenomenalne ciasto ucierane ze śliwkami jak u babci. Smak jesieni na twoim talerzu

Ciasto ucierane ze śliwkami
Źródło: Shutterstock/Aksana Yasiuchenia

Składniki

Ciasto ucierane ze śliwkami

  • 200 g Masło
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 800 g Śliwki węgierki
  • 4 sztuki Jajko
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj śliwki, a następnie przekrój je na połówki i wyciągnij pestki. 

  2. 2

    Przygotuj miskę, wsyp do niej cukier i dodaj masło (powinno być miękkie). Składniki miksuj aż do osiągnięcia jednolitej, puszystej masy. Zaraz potem zacznij dodawać po sztuce  jajka, za każdym razem mieszając komponenty. 

  3. 3

    Do miski z puszystą masą przesiej mąkę pszenną, dodaj także cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj, używając robota kuchennego.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. 

  5. 5

    Przygotuj okrągłą formę na ciasto. Brzegi i spód wysmaruj miękkim masłem, a następnie podsyp bułką tartą. Naddatek wysyp do kosza.

  6. 6

    Ciasto przelej do tortownicy i wyrównaj masę za pomocą łyżeczki.

  7. 7

    Na górze masy poukładaj przygotowane wcześniej śliwki, umieszczając je miąższem do góry.

  8. 8

    Ciasto ucierane ze śliwkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut. Po upływie wskazanego czasu wyłącz kuchenkę, otwórz drzwiczki i pozostaw tak ciasto do wystudzenia.

     

    Przestudzone ciasto ucierane ze śliwkami oprósz cukrem pudrem i podawaj, np. w towarzystwie ulubionej kawy.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też