Schab dojrzewający — przepis na szynkę bez konserwantów i wypełniaczy

 Schab  dojrzewający
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab dojrzewający

  • 4 łyżki Słodka papryka czerwona
  • 2 łyżki Majeranek
  • 1.5 kg Schab bez kości
  • 5 łyżek Czosnek granulowany
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 1 łyżka Pieprz czarny mielony
  • 0.75 Szklanka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso starannie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie umieść w płaskim naczyniu. Schab posyp cukrem, po czym wstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.

  2. 2

    Po upływie wskazanego czasu wyjmij schab z naczynia i starannie go umyj, a następnie osusz. Tak przygotowane mięso włóż do czystego naczynia i zasyp solą. Schab ponownie umieść w lodówce na kolejne 24 godziny.

  3. 3

    Kolejnego dnia wyciągnij schab z marynaty, umyj go dokładnie i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso umieść w czystym naczyniu, a następnie posyp czosnkiem granulowanym, słodką papryką mieloną, majerankiem oraz czarnym pieprzem mielonym. Starannie wetrzyj przyprawy w kawałek schabu, po czym przełóż go do pończochy i dokładnie zawiąż. Mięso powieś w suchym i przewiewnym miejscu. Rekomendowany czas to 6 dni.

     

    Po tym czasie schab dojrzewający jest gotowy do spożycia. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plasterki i serwowany jako dodatek do kanapek.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też