Pralinki czekoladowe — rarytas, idealny na świętowanie wyjątkowych chwil

Pralinki
Źródło: GettyImages

Składniki

Pralinki czekoladowo-orzechowe

  • 130 dag Pieczone orzechy laskowe
  • 220 g Gorzka czekolada
  • 250 g masa kajmakowa
  • 5 g Kakao

Przygotowanie

  1. 1

    Czekoladę (70 g) rozpuść w kąpieli wodnej i pozostaw do wystudzenia.

  2. 2

    Orzechy laskowe (70 g) zblenduj w blenderze kielichowym na pastę. Otrzymana masa powinna być płynna. Następnie połącz ją z kakao i starannie wymieszaj.

  3. 3

    Masę kajmakową ubijaj krótko mikserem, a następnie wlej przestudzoną czekoladę, ciągle mieszając. Gdy zauważysz, że składniki się połączyły, dodaj również zblendowane z kakao orzechy i miksuj całość do chwili otrzymania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wstaw na 20 minut lodówki.

  4. 4

    Deskę lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze układaj porcje masy czekoladowej wielkości orzecha włoskiego, a następnie włóż blaszkę do zamrażarki na 30 minut.

  5. 5

    Uformuj z kremu czekoladowego kulki, umieszczając wewnątrz każdej porcji 1 orzech laskowy. Pralinki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, a następnie umieść je ponownie w zamrażarce na 40 minut.

  6. 6

    30 g orzechów laskowych bardzo drobno posiekaj.

  7. 7

    150 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, po czym dodaj do niej rozdrobnione orzechy laskowe. Gdy czekolada przestygnie, zamaczaj w niej pralinki i odkładaj ponownie na tackę. 

     

    Gotowe pralinki czekoladowo-orzechowe przechowuj w lodówce lub w zamrażarce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też