Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, jakiej jeszcze nie jadłeś
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami to aromatyczne danie, które sprawdzi się zarówno w roli świątecznego obiadu, jak i imprezowej przekąski na ciepło. Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami jest prosta w przygotowaniu i można ją zrobić dzień przed planowaną imprezą. Zobacz przepis na babciną zapiekankę z ziemniakami.
Składniki
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami przepis
- 1.5 kg Ziemniaki
- 0.5 kilogram Pieczarki
- 0.5 kilogram Tarty ser żółty
- 300 g Boczek wędzony
- 0.5 Szklanka Ketchup łagodny
- 2 sztuki Pomidory malinowe
- 2 sztuki Cebula
- 2 łyżki Masło
- 2 łyżki Sól
- 1 łyżeczka Pieprz
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 0.5 Pęczek Szczypiorek
Przygotowanie
- 1
Ziemniaki umyj w zimnej wodzie, włóż do garnka, zalej ciepłą wodą, dodaj łyżkę soli i ugotuj.
- 2
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Boczek pokrój w słupki, włóż na patelnię i podsmaż.
- 3
Do podsmażonego boczku dodaj cebulę, wszystko usmaż na rumiano.
- 4
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki, a następnie usmaż na łyżce masła. Grzyby smaż do czasu, aż woda wyparuje.
- 5
Ugotowane i chłodne ziemniaki obierz ze skórki.
- 6
Przygotuj naczynie żaroodporne najlepiej prostokątne lub kwadratowe. Dno wysmaruj masłem. Pozostałe przyprawy wymieszaj ze sobą. Przyprawami posypuj każdą warstwę zapiekanki.
- 7
Warstwami układaj plastry ziemniaka, połowę sera, boczek z cebulą, ketch
- 8
Zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 45 minut. Wyjmij zapiekankę i odstaw na 5-7 minut.
- 9
Pokrój szczypiorek i posyp wierzch zapiekanki. Podawaj na ciepło z sosem czosnkowym.
Zobacz także:
Jakie ziemniaki do zapiekanki?
Na zapiekanki najbardziej nadają się ziemniaki typ B, to ziemniaki ogólnodostępne w Polsce. Do tej grupy należą między innymi takie odmiany jak: Irga, Irys czy Ariella.
Co dodać do zapiekanki ziemniaczanej?
Zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami można wzbogacić, dodając do niej czerwoną fasolę, kapary, różne rodzaje żółtego sera, ogórka konserwowego, paprykę świeżą lub suszone pomidory.
Jak przechowywać zapiekankę ziemniaczaną?
Zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami lepiej zrobić dzień wcześniej i upiec tuż przed podaniem, niż upiec wcześniej i ją odgrzewać. Oczywiście można odgrzać ją następnego dnia, ale czas odgrzewania mocno przekracza czas pieczenia, co ma wpływ na ogólny wygląd i smak zapiekanki. Jeśli chcesz podać zapiekankę dzień później, przygotuj ją zgodnie z przepisem, owiń folią aluminiową i odstaw do lodówki. Decydując się na taki krok pamiętaj, aby włożyć zapiekankę do zimnego piekarnika i piec ją 50 minut od momentu nagrzania piekarnika.
Jak zrobić sos czosnkowy do zapiekanki?
Do miski wlej 200 ml jogurtu naturalnego, dodaj 3 łyżki majonezu, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dwie łyżki posiekanego koperku, po szczypcie soli, pieprzu i wymieszaj.