Gofry czekoladowe jak z restauracji. Przepis dedykowany najmłodszym smakoszom

Gofry czekoladowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Gofry czekoladowe

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jajko
  • 2 łyżki Kakao
  • 1 sztuka Banan
  • 0.5 Łyżeczka Mleko
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.33 Szklanka Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Włącz gofrownicę, aby porządnie się rozgrzała, zanim zaczniesz smażyć gofry czekoladowe.

  2. 2

    Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach. 

  3. 3

    Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.

  4. 4

    Banana obierz ze skórki, po czym rozdrobnij go za pomocą widelca na gładkie purée.

  5. 5

    W drugiej misce umieść żółtka, olej rzepakowy, mleko, proszek do pieczenia, kakao oraz rozgniecionego banana. Składniki starannie połącz całość za pomocą miksera. Następnie dodaj do masy ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszaj, korzystając z łyżki stołowej.

  6. 6

    Rozgrzaną gofrownicę posmaruj pędzelkiem nasączonym olejem rzepakowym. Następnie nalewaj małe porcje ciasta i smaż gofry czekoladowe przez ok. 4 minuty. Czas trwania obróbki termicznej zależy od rodzaju wykorzystywanej gofrownicy.

     

    Upieczone gofry czekoladowe przed podaniem wystudź na kratce. Dzięki temu będą pyszne i wyjątkowo chrupiące.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też