Napar z imbiru – na rozgrzewkę, problemy z żołądkiem i jako afrodyzjak
Napar z imbiru sprawdzi się w wielu sytuacjach. Nie dość, że pomoże szybciej zwalczyć infekcje, to także będzie smacznym napojem, który pomoże zbudować przed jesienno-zimowym sezonem na wirusy lepszą odporność organizmu.
Składniki
Składniki na napar z imbiru
- 150 g Świeży imbir
- 1 litr Wrzątek
Dodatkowe składniki na napar z imbiru
- 1 sztuka Pomarańcza
- 1 sztuka Cytryna
- 4 łyżki Miód
- 1 Szczypta Kardamon
- 1 szczypta Cynamon
- 5 sztuk Goździki
- 3 sztuki Anyż
Przygotowanie
- 1
Korzeń z imbiru należy w pierwszej kolejności obrać ze skórki. Może w tym celu użyć obieraczki do warzyw lub nożyka.
- 2
Kolejny krok to starcie obranego korzenia na tarce o drobnych oczkach.
- 3
Starty imbir i sok, który towarzyszy tarciu przekładamy do dużego słoika lub porcelanowego dzbanka i zalewamy litrem wrzątku.
- 4
Słoik zakręcamy, dzbanek przykrywamy przykrywką, a imbir zostawiamy na 12 godzin na kuchennym blacie.
- 5
Po upłynięciu tego czasu odcedzamy napar, a imbir porządnie odciskamy. Gotowy napar przechowujemy w lodówce.
- 6
Przygotowanie naparów imbirowych można robić na dwa sposoby napełniając 1/3 kubka naparem, a resztę dopełniając wrzątkiem. Do kubka dodajemy kilka plastrów cytryny, imbiru i pomarańczy, słodzimy miodem. Dodatkowo, jak w przypadku jesiennych i zimowych herbat i naparów, możemy dodać także bardziej wyszukane przyprawy: cynamon, kardamon, goździki czy anyż.
- 7
Co ważne w przypadku miodu, jeśli zależy wam na tym, żeby zachował on maksimum swoich walorów prozdrowotnych, nie dodawajcie go póki temperatura naparu nie spadnie do 40 stopni Celsjusza.
Przeczytaj także:
Imbir nawet w nazwie sugeruje swoje prozdrowotne właściwości, bo pośród 1100 gatunków roślin imbirowatych jest także imbir… lekarski. Do jedzenia i picia używa się kłącza imbiru – tej tworzącej niesamowite kształty części pokrytej brązową skórą.
Jakie prozdrowotne składniki zawiera napar z imbiru?
Przede wszystkim należy się zastanowić nad tym, jakie właściwości ma dla ludzkiego organizmu imbir i wszystkie sposoby na jego spożywanie. Imbir to przede wszystkim: witaminy (C, A, K, E, B9) i składniki mineralne (żelazo, wapń, potas, magnez), błonnik pokarmowy, tłuszcze, kwasy organiczne, białka skrobia, a także fitoskładniki.
Napar z imbiru działa na organizm rozgrzewająco, ale także antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwpierwotniakowo. Imbir ma także działanie przeciwutleniające, czyli usuwa wodne rodniki, które wpływają na starzenie się organizmu oraz zwiększają ryzyko zachorowania na wiele chorób.
Napar z imbiru pity w czasie infekcji wspiera zwalczanie stanu zapalnego w organizmie oraz pobudza do pracy układ odpornościowy. Naparem z imbiru można śmiało się posiłkować, kiedy cierpimy na ból gardła, męczący kaszel czy nieżyt oskrzeli.
Po przepis na napar z imbiru warto sięgnąć, kiedy mamy także problemy żołądkowe. Imbir powoduje zwiększenie wydzielania śliny, żółci i soków żołądkowych to ma wpływ na poprawienie pracy jelit. Napar z imbiru może także pomóc w nudnościach, zgadze, przejedzeniu czy kiedy dziecko lub my sami cierpimy na chorobę lokomocyjną i jest nam w czasie jazdy samochodem niedobrze. Napar w imbiru chętnie piją także kobiety w ciąży w pierwszym, najbardziej dokuczliwym pod względem nudności, okresie.
Imbir pobudza krążenie krwi, zwiększając jej przepływ także przez narządy płciowe. To dlatego uznawany jest za naturalny afrodyzjak, który mogą stosować zarówno mężczyźni, jak i kobiety.
Jak można podawać napar z imbiru?
Napar z imbiru może wyjść bardzo intensywny i dość ostrawy w smaku. Z tego chociażby powodu warto go dodatkowo doprawiać innymi składnikami i rozcieńczać – w zależności od potrzeb – gorącą lub zimną wodą. Z naparu z imbiru wymieszanego z miodem, cytryną i liśćmi mięty, zimną wodą oraz po dodaniu kilku kostek lodu, wyjdzie wspaniała, orzeźwiająca i wyrazista w smaku lemoniada.
Napar z imbiru może być podstawą do zrobienia wspaniałej w smaku, wyjątkowo rozgrzewającej, zimowej herbaty. W tym przypadku do naparu imbirowego dodajemy wrzątek, kilka plastrów cytryny, pomarańczy i imbiru i słodzimy miodem, kiedy napar nieco przestygnie (miód traci swoje wszystkie prozdrowotne właściwości, kiedy jest pity z napojami cieplejszymi niż 40 stopni Celsjusza. Do zimowej herbaty zamiast miodu można dodać sok z malin, sok z pomarańczy, ksylitol.
Napar z imbiru można pić także w tzw. shotach, czyli małych dawkach serwowanych na raz. Taka uderzeniowa, skoncentrowana dawka może stanowić część porannego rytuału mającego zbudować odporność na jesień i zimę. Jak przygotować shota z naparu imbirowego? Wystarczy podgrzać 60 ml naparu z imbiru i dodać do niego pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy, szczyptę pieprzu cayenne, sok z połówki cytryny i odrobinę miodu dla słodkiego smaku. I pić raz dziennie – dla zdrowotności.