Napar z imbiru – na rozgrzewkę, problemy z żołądkiem i jako afrodyzjak

Napar z imbiru
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na napar z imbiru

  • 150 g Świeży imbir
  • 1 litr Wrzątek

Dodatkowe składniki na napar z imbiru

  • 1 sztuka Pomarańcza
  • 1 sztuka Cytryna
  • 4 łyżki Miód
  • 1 Szczypta Kardamon
  • 1 szczypta Cynamon
  • 5 sztuk Goździki
  • 3 sztuki Anyż

Przygotowanie

  1. 1

    Korzeń z imbiru należy w pierwszej kolejności obrać ze skórki. Może w tym celu użyć obieraczki do warzyw lub nożyka.

  2. 2

    Kolejny krok to starcie obranego korzenia na tarce o drobnych oczkach.

  3. 3

    Starty imbir i sok, który towarzyszy tarciu przekładamy do dużego słoika lub porcelanowego dzbanka i zalewamy litrem wrzątku.

  4. 4

    Słoik zakręcamy, dzbanek przykrywamy przykrywką, a imbir zostawiamy na 12 godzin na kuchennym blacie.

  5. 5

    Po upłynięciu tego czasu odcedzamy napar, a imbir porządnie odciskamy. Gotowy napar przechowujemy w lodówce.

  6. 6

    Przygotowanie naparów imbirowych można robić na dwa sposoby napełniając 1/3 kubka naparem, a resztę dopełniając wrzątkiem. Do kubka dodajemy kilka plastrów cytryny, imbiru i pomarańczy, słodzimy miodem. Dodatkowo, jak w przypadku jesiennych i zimowych herbat i naparów, możemy dodać także bardziej wyszukane przyprawy: cynamon, kardamon, goździki czy anyż.

  7. 7

    Co ważne w przypadku miodu, jeśli zależy wam na tym, żeby zachował on maksimum swoich walorów prozdrowotnych, nie dodawajcie go póki temperatura naparu nie spadnie do 40 stopni Celsjusza.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też