Marynowane grzyby — przekąska na święta, imprezy i spotkania z bliskimi

Marynowane grzyby
Źródło: GettyImages

Składniki

Marynowane grzyby

  • 4 szklanek Woda
  • 4 sztuki Liście laurowe
  • 1 szklanki Ocet spirytusowy 10%
  • 2 kg Grzyby świeże
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżka Gorczyca
  • 8 sztuk Ziele angielskie
  • 2 łyżki Cukier
  • 2 łyżeczki Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Grzyby starannie oczyść, najlepiej używając do tego celu jak najmniejszej ilości wody. Możesz wykorzystać wilgotną ściereczkę lub gąbkę. 

  2. 2

    Umyte grzyby pokrój na mniejsze kawałki lub — jeśli masz mniejsze sztuki — postaw je w całości. 

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w plasterki. 

  4. 4

    Aby przygotować zalewę octową, w dużym garnku umieść wodę, cukier, ocet oraz przyprawy (ziarna gorczycy, ziele angielskie i sól) i doprowadź do wrzenia. 

  5. 5

    Do drugiego, czystego garnka nalej wodę i postaw ją na mocno rozgrzanym palniku, a gdy zacznie wrzeć, dodaj grzyby oraz cebulę i gotuj całość przez 5 minut.

  6. 6

    Po wskazanym czasie grzyby odcedź i umieść w wyparzonych słoiczkach, zapełniając ok. 3/4 ich wysokości. 

    Tak przygotowane grzyby zalej marynatą octową i od razu szczelnie zakręć ich wieczka. Słoiczki połóż na bawełnianej ściereczce do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Marynowane grzyby przechowuj w spiżarni lub piwnicy. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też