Rozpływające się w ustach krewetki w cieście, które zwalą Cię z nóg

Krewetki w cieście
Źródło: GettyImages

Składniki

Krewetki w cieście

  • 300 g Krewetki
  • 150 ml Piwo jasne
  • 0.25 Łyżeczka Ostra papryka mielona
  • 200 g Mąka pszenna
  • 2 sztuki Cytryna
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • Olej rzepakowy
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    W misce umieść 125 g mąki pszennej, proszek do pieczenia, ostrą paprykę mieloną, szczyptę soli oraz jasne piwo. Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą, aby otrzymać jednolite ciasto. Zacznij od najniższych obrotów, a następnie stopniowo zwiększaj moc miksera. Otrzymana masa piwna powinna stać się gęsta i nie zawierać żadnych grudek.

  2. 2

    Na talerz wsyp niewielką ilość mąki pszennej, a następnie starannie obtocz w niej oczyszczone krewetki. 

  3. 3

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Pamiętaj, że krewetki w cieście muszą smażyć się na głębokim tłuszczu. 

  4. 4

    W międzyczasie krewetki mocz w sporządzonym cieście, a gdy spłynie z nich jego nadmiar, wkładaj je do gorącego oleju rzepakowego. Po ok. 2 minutach owoce morza powinny posiąść złoty kolor — to znak, że należy wyciągnąć je na ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Gotowe krewetki w cieście najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu. Warto serwować je z dodatkiem ulubionych sosów lub stworzyć z ich udziałem danie główne, np. z dodatkiem ugotowanego makaronu i podsmażonych warzyw. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też