Dietetyczny dorsz z piekarnika, którego musisz spróbować

Dorsz z piekarnika
Źródło: StockFood

Składniki

Pieczony dorsz z warzywami

  • 200 g Żółta papryka
  • 150 g Pomidory koktajlowe
  • 200 g Liście szpinaku
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 kg Filet z dorsza
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cytryna
  • 1 łyżeczka Słodka papryka
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj marynatę do pieczonego dorsza. Czosnek przeciśnij przez praskę i przełóż do miseczki. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki pieprzu oraz 0,5 łyżeczki soli. Całość starannie wymieszaj.

  2. 2

    Polędwiczki z dorsza dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą.

  3. 3

    Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj 2 łyżkami oliwy. Umieść w nim szpinak, umyte pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w paseczki kawałki papryki.

  4. 4

    Teraz na warzywa połóż marynowanego dorsza, a następnie plasterki cytryny.

  5. 5

    Tak przygotowaną rybę włóż do nagrzanego do 200 st. C piekarnika. Dorsza piecz przez ok. 15 minut. Po wskazanym czasie ryba jest gotowa do podania.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też