Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki? Przepis jest banalnie prosty

Dżem z czerwonej porzeczki
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z czerwonej porzeczki

  • 250 g Drobny cukier
  • 1 kg Czerwona porzeczka

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce czerwonej porzeczki starannie opłucz pod strumieniem bieżącej wody, a następnie oderwij je z niewielkich gałązek. Następnie przełóż je do garnka, dodaj drobny cukier i zacznij gotować na średniej mocy palnika. 

  2. 2

    Po zagotowaniu owoców obniż płomień i mieszaj zawartość garnka, używając drewnianej łyżki. Dżem z czerwonej porzeczki powinien gotować się ok. 2,5 godziny. Po tym czasie wyraźnie zgęstnieje i stanie się ciemniejszy.

  3. 3

    Przygotuj 4 słoiczki, każdy o pojemności 200 ml. Dokładnie je odparz, a następnie do każdego przełóż jeszcze gorący dżem z czerwonej porzeczki.  Po szczelnym zakręceniu słoi ustaw je na czystej ściereczce, nakrętką do góry. Gotowy dżem z czerwonej porzeczki przechowuj w chłodnym, dość ciemnym miejscu.

     

    Poszukując pomysłu na domowe przetwory, może spodobać Ci się także przepis na pyszny dżem z mirabelek. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też