Stek z polędwicy wołowej — pomysł na wykwintny posiłek z grilla

Stek z polędwicy wołowej
Źródło: GettyImages

Składniki

Stek z polędwicy wołowej

  • 500 g Polędwica wołowa

Marynata

  • 3 ząbki Czosnek
  • 6 łyżek Oliwa z oliwek
  • Sól morska
  • Kolorowy pieprz
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 2 gałązki Rozmaryn

Przygotowanie

  1. 1

    Polędwicę wołową umyj pod zimną wodą i starannie ją osusz.

  2. 2

    Przygotuj marynatę do steków z polędwicy wołowej. Wszystkie przyprawy połącz w moździerzu, a kiedy zostaną rozdrobnione, przełóż mieszankę do oddzielnego naczynia i zalej oliwą z oliwek. Uzyskaną marynatą posmaruj polędwicę i włóż mięso do lodówki — powinno spędzić w niej całą noc.

  3. 3

    Po procesie marynowania mięso wołowe podziel na plastry, mierzące ok. 3 cm szerokości. Następnie pokrojone kawałki pozostaw na talerzu. Steku z polędwicy wołowej nie można smażyć zaraz po wyciągnięciu z lodówki — przed obróbką termiczną musi się ocieplić, dlatego po porcjowaniu należy odstawić mięso na blat kuchenny i odczekać kilka minut, aż wołowina osiągnie temperaturę pokojową.

  4. 4

    Niedługo przed smażeniem steki z polędwicy wołowej dopraw solą. Kawałki mięsa ułóż na mocno rozgrzanym grillu i smaż, wedle osobistych preferencji, odwracając wołowinę na drugą stronę. W warunkach domowych również można uzyskać doskonały kawałek wołowiny, smażąc marynowane plastry mięsa na patelni grillowej. Gotowe steki wołowe warto owinąć w folię i pozostawić w niej na 6-7 minut.

  5. 5

    Steki z polędwicy wołowej są już gotowe do podania. Serwuj je z oprószone kolorowym pieprzem, z dodatkiem ulubionych specjałów, np. szparagami z grilla.

     

    Wypróbuj również przepis na stek z antrykotu.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też