Stek z polędwicy wołowej — pomysł na wykwintny posiłek z grilla
Stek z polędwicy wołowej to propozycja na wykwintne danie, które można przygotować podczas grilla. Nikt nie powiedział, że podczas domowego barbecue na ruszcie muszą pojawiać się notorycznie jedne i te same specjały. Urozmaiceniem letniego grillowania są z pewnością kawałki mięsa wołowego, wysmażone wedle indywidualnych upodobań, podane z ulubionymi dodatkami — opis ten brzmi, jak przepis na wymarzony obiad lub kolację we dwoje.
Składniki
Stek z polędwicy wołowej
- 500 g Polędwica wołowa
Marynata
- 3 ząbki Czosnek
- 6 łyżek Oliwa z oliwek
- Sól morska
- Kolorowy pieprz
- 1 sztuka Liście laurowe
- 1 łyżeczka Pieprz czarny ziarnisty
- 2 sztuki Ziele angielskie
- 2 gałązki Rozmaryn
Przygotowanie
- 1
Polędwicę wołową umyj pod zimną wodą i starannie ją osusz.
- 2
Przygotuj marynatę do steków z polędwicy wołowej. Wszystkie przyprawy połącz w moździerzu, a kiedy zostaną rozdrobnione, przełóż mieszankę do oddzielnego naczynia i zalej oliwą z oliwek. Uzyskaną marynatą posmaruj polędwicę i włóż mięso do lodówki — powinno spędzić w niej całą noc.
- 3
Po procesie marynowania mięso wołowe podziel na plastry, mierzące ok. 3 cm szerokości. Następnie pokrojone kawałki pozostaw na talerzu. Steku z polędwicy wołowej nie można smażyć zaraz po wyciągnięciu z lodówki — przed obróbką termiczną musi się ocieplić, dlatego po porcjowaniu należy odstawić mięso na blat kuchenny i odczekać kilka minut, aż wołowina osiągnie temperaturę pokojową.
- 4
Niedługo przed smażeniem steki z polędwicy wołowej dopraw solą. Kawałki mięsa ułóż na mocno rozgrzanym grillu i smaż, wedle osobistych preferencji, odwracając wołowinę na drugą stronę. W warunkach domowych również można uzyskać doskonały kawałek wołowiny, smażąc marynowane plastry mięsa na patelni grillowej. Gotowe steki wołowe warto owinąć w folię i pozostawić w niej na 6-7 minut.
- 5
Steki z polędwicy wołowej są już gotowe do podania. Serwuj je z oprószone kolorowym pieprzem, z dodatkiem ulubionych specjałów, np. szparagami z grilla.
Wypróbuj również przepis na stek z antrykotu.
Sekretem przyrządzenia doskonałego steku wołowego jest nabycie mięsa dobrej jakości. Bez dwóch zdań do takich należy polędwica wołowa. Jej przygotowanie nie zalicza się do najprostszych — największą trudność sprawia odpowiednie wysmażenie mięsa. Wskazówką, pomocną do zbliżenia się do sukcesu kulinarnego, jest poporcjowanie polędwicy na cieńsze kawałki. Pozwoli to na poczucie większej kontroli podczas pieczenia mięsa.
Stek z polędwicy wołowej — z czym podawać? Propozycje dodatków
Doskonały kawałek steku z polędwicy wołowej nie wymaga wielu wymyślnych dodatków. Wystarczy przygotować aromatyczną marynatę i wysmarować nią mięso wołowe, po czym pozostawić w lodówce na noc, a następnego dnia poporcjować na steki i oprószyć solą — koniecznie przed samym smażeniem! Doskonałym dopełnieniem posiłku będą grillowane szparagi, pieczone ziemniaczki, ale i grillowane kawałki warzyw czy sałatka z kapusty pekińskiej.
Jak zrobić stek z polędwicy wołowej? Stopnie wysmażenia mięsa
Wołowina to mięso, które nie potrzebuje wielu przypraw czy dodatków, by urzec nawet największych miłośników mięsa. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Warto jednak podkreślić, że każdy smakosz posiada indywidualne preferencje dotyczące stopnia wypieczenia steków z polędwicy wołowej. Wyróżniamy sześć z nich:
-Blue — stek krwisty (30 sekund do 1 minuty smażenia na każdą stronę);
-Rare — nazywany również słabo wysmażonym (ok. 2 minuty obróbki na jedną stronę);
-Medium — inaczej średnio wysmażony. To stopień cieszący się największą sympatią entuzjastów spożywania mięsnych posiłków (szacowany czas przygotowania to 3 do maksymalnie 4 minut na jedną stronę);
-Medium well — stek dość dobrze usmażony, przybierający brązowy odcień (5 minut na stronę);
-Well done — mocno wysmażony, niekiedy delikatnie przypalony stek (powyżej 6 minut smażenia na jeden bok).
Aby stek z polędwicy wołowej przypadł każdemu do gustu, przed jego usmażeniem warto zapytać współbiesiadników o to, który stopień wysmażenia wołowiny jest ich ulubionym sposobem przyrządzania mięsa.