Zupa grzybowa wigilijna – przepis na tradycyjną, świąteczną zupę
Wigilijna zupa grzybowa to jedno z 12 dań, które pojawia się na naszym stole podczas wieczerzy w przeddzień Bożego Narodzenia. Słynie ze wspaniałego smaku i aromatu leśnych grzybów, których zapach wypełnia cały dom. Zobacz, jak przyrządzić zupę grzybową, której smak zachwyci wszystkich domowników jak i przybyłych na Wigilię gości.
Składniki
- 4 litry Woda
- 250 g Grzyby świeże
- 70 g Grzyby świeże
- 4 sztuki Marchewki
- 2 sztuki Pietruszka
- 1 całość Seler
- 2 łyżki Olej
- 3 ząbki Czosnek
- 0.5 kilogram Ziemniaki
- 3 łyżki Natka pietruszki
- 2 łyżki Lubczyk
- 2 łyżki Koperek
- 3 łyżki Śmietana 18%
- 1 sztuka Liście laurowe
- 1 sztuka Ziele angielskie
- 1 płaska łyżka Sól
- 1 sztuka Pieprz
Przygotowanie
- 1
Świeże grzyby opłucz pod wodą i zalej je 2 szklankami wrzącej wody. Powinny moczyć się w niej ok. 30 minut.
- 2
Pietruszkę, lubczyk i koperek drobno posiekaj. Warzywa pokrój w kosteczkę i włóż do dużego garnka wraz z przygotowaną zieleniną. Całość zalej wodą, dodaj namoczone grzyby, kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, sól, pieprz i gotuj ok. 45 minut.
- 3
Czosnek przeciśnij przez praskę i smaż na rozgrzanym oleju. Zadbaj o to, żeby się nie przypalił, gdyż może nabrać wtedy gorzkiego smaku.
- 4
Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dołóż na patelnię z czosnkiem. Do smażących się składników dołóż świeże grzyby. Całość smaż ok. 10 minut.
- 5
Ziemniaki z czosnkiem i świeżymi grzybami dodaj do wywaru z warzywami i gotuj 30 minut.
- 6
3 łyżki śmietany 18% połącz z połową szklanki, wypełnioną wywarem. Zawartość kubka wlej do garnka z gotującą się zupą.
- 7
Dokładnie wymieszaj zupę grzybową i dopraw, według indywidualnych preferencji smakowych.
Zobacz także:
Wieczerza wigilijna to wyjątkowa chwila, na którą czekamy przez cały rok. To czas, kiedy zasiadamy do stołu w rodzinnym gronie, by wspólnie kosztować tradycyjnych potraw, przygotowanych z receptur, przekazywanych najczęściej z pokolenia na pokolenie. Jedną z nich jest zupa wigilijna grzybowa.
Przepis na wigilijną zupę grzybową
Chcąc odtworzyć najlepszy przepis na aromatyczną zupę grzybową, ważne jest to, żeby sięgnąć po odpowiednie składniki. To one najczęściej decydują o efekcie naszych starań. Najważniejszym komponentem świątecznego dania są oczywiście grzyby. W sezonie, w którym królują one w polskich lasach, warto zaopatrzyć się w większe zbiory i ususzyć je specjalnie na Święta Bożego Narodzenia.