Zupa grzybowa wigilijna — przepis na tradycyjną, świąteczną zupę

Zupa grzybowa
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 4 litry Woda
  • 250 g Grzyby świeże
  • 70 g Grzyby świeże
  • 4 sztuki Marchewki
  • 2 sztuki Pietruszka
  • 1 całość Seler
  • 2 łyżki Olej
  • 3 ząbki Czosnek
  • 0.5 kilogram Ziemniaki
  • 3 łyżki Natka pietruszki
  • 2 łyżki Lubczyk
  • 2 łyżki Koperek
  • 3 łyżki Śmietana 18%
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 1 sztuka Ziele angielskie
  • 1 płaska łyżka Sól
  • 1 sztuka Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Świeże grzyby opłucz pod wodą i zalej je 2 szklankami wrzącej wody. Powinny moczyć się w niej ok. 30 minut.

  2. 2

    Pietruszkę, lubczyk i koperek drobno posiekaj. Warzywa pokrój w kosteczkę i włóż do dużego garnka wraz z przygotowaną zieleniną. Całość zalej wodą, dodaj namoczone grzyby, kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, sól, pieprz i gotuj ok. 45 minut.

  3. 3

    Czosnek przeciśnij przez praskę i smaż na rozgrzanym oleju. Zadbaj o to, żeby się nie przypalił, gdyż może nabrać wtedy gorzkiego smaku.

  4. 4

    Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i dołóż na patelnię z czosnkiem. Do smażących się składników dołóż świeże grzyby. Całość smaż ok. 10 minut.

  5. 5

    Ziemniaki z czosnkiem i świeżymi grzybami dodaj do wywaru z warzywami i gotuj 30 minut.

  6. 6

    3 łyżki śmietany 18% połącz z połową szklanki, wypełnioną wywarem. Zawartość kubka wlej do garnka z gotującą się zupą.

  7. 7

    Dokładnie wymieszaj zupę grzybową i dopraw, według indywidualnych preferencji smakowych.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też