Klasyczna, wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa przepis
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 100 g Grzyby suszone
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 2 sztuki Marchewki
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 3 łyżki Masło klarowane
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 3 łyżki Śmietana 30%
  • 1 garść Koperek
  • 1 łyżeczka Majeranek
  • 1 płaska łyżka Sól
  • 1 płaska łyżka Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Suszone grzyby zalej chłodną wodą (ok. 0,5 l) i odstaw na 12 godz. Warto zrobić to przed snem, by już następnego dnia móc przejść do realizacji  kolejnych kroków przepisu.

  2. 2

    Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki, po czym smaż na 2 łyżkach roztopionego, klarownego masła i 2 łyżkach oliwy z oliwek. Oliwę możesz zastąpić np. olejem z pestek winogron. Po kilku minutach na patelnię dołóż 3 ząbki czosnku — pokrój je na niewielkie plastry — oraz pokrojone na drobniejsze partie suszone grzyby (bez wody, w której się moczyły). Zawartość rondla smaż przez 20 minut, a po ich upływie dodaj także garść świeżego, posiekanego kopru. Całość dopraw pieprzem i solą.

  3. 3

    W dużym garnku podgrzej 1 l bulionu (w zależności od upodobań — bulion warzywny, wołowy lub drobiowy). Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój je w drobną kostkę, a kiedy wywar zacznie się gotować, dodaj do niego przygotowane warzywa i gotuj przez kwadrans.

  4. 4

    Do garnka z zupą dodaj usmażone na patelni grzyby wraz z cebulą, czosnkiem i koperkiem, a następnie przypraw całość, dodając majeranek. Na tym etapie można również wzbogacić smak zupy o wodę z suszonych grzybów, w których te moczyły się całą noc. Nie jest to jednak obowiązkowy krok.

  5. 5

    W rondelku, na którym smażyły się wcześniej suszone grzyby roztop 1 łyżkę klarowanego masła, połącz ją z odrobiną wywaru (ok. 2 łyżki) oraz mąka pszenną. Kiedy składniki dobrze się ze sobą wymieszają, na patelnię dodaj również 3 łyżki 30 % śmietanki i wymieszaj z wigilijną zupą grzybową.

  6. 6

    To czas na skosztowanie zupy — sprawdź, czy należy ją udoskonalić o dodatkowe przyprawy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też