Klasyczna, wigilijna zupa grzybowa z suszonych grzybów
Zupa grzybowa jest podstawą wieczerzy wigilijnej. Mało kto wyobraża sobie ten niezwykły wieczór bez przygotowania aromatycznej, pełnej smaku zupy z suszonych grzybów. Podczas jej gotowania w domu unosi się intensywny zapach potrawy, który jeszcze bardziej wprawia nas w tę świąteczną atmosferę. Sprawdź, jak zrobić klasyczną zupę grzybową z suszonych grzybów.
Dania wigilijne i składniki, z których je przyrządzamy, posiadają ukryte znaczenie. Dawniej zupa grzybowa — a dokładnie jej główny składnik, czyli grzyby — miały być prognozą zdrowia dla całej rodziny. Dziś, wspomniane danie jest jednym z pierwszych posiłków, które rozpoczynają uroczystą kolację, spożywaną w przeddzień Bożego Narodzenia.
Wigilijna zupa grzybowa nie jest skomplikowanym daniem, jednak warto dowiedzieć się, jak je przygotować i jakie składniki wybrać, by móc cieszyć się smakowitym i zadowalającym efektem. Jeśli na co dzień preferowanym dodatkiem do zup jest pasta aniżeli ziemniaki, pomiń je i ugotuj makaron (np. łazankowy) w oddzielnym garnku, zgodnie z instrukcją umieszczoną na etykiecie produktu.
Składniki
- 100 g Grzyby suszone
- 1 litr Bulion warzywny
- 2 sztuki Marchewki
- 4 sztuki Ziemniaki
- 1 sztuka Cebula
- 3 ząbki Czosnek
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 3 łyżki Masło klarowane
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 3 łyżki Śmietana 30%
- 1 garść Koperek
- 1 łyżeczka Majeranek
- 1 płaska łyżka Sól
- 1 płaska łyżka Pieprz
Przygotowanie
- 1
Suszone grzyby zalej chłodną wodą (ok. 0,5 l) i odstaw na 12 godz. Warto zrobić to przed snem, by już następnego dnia móc przejść do realizacji kolejnych kroków przepisu.
- 2
Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki, po czym smaż na 2 łyżkach roztopionego, klarownego masła i 2 łyżkach oliwy z oliwek. Oliwę możesz zastąpić np. olejem z pestek winogron. Po kilku minutach na patelnię dołóż 3 ząbki czosnku — pokrój je na niewielkie plastry — oraz pokrojone na drobniejsze partie suszone grzyby (bez wody, w której się moczyły). Zawartość rondla smaż przez 20 minut, a po ich upływie dodaj także garść świeżego, posiekanego kopru. Całość dopraw pieprzem i solą.
- 3
W dużym garnku podgrzej 1 l bulionu (w zależności od upodobań — bulion warzywny, wołowy lub drobiowy). Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój je w drobną kostkę, a kiedy wywar zacznie się gotować, dodaj do niego przygotowane warzywa i gotuj przez kwadrans.
REKLAMA - 4
Do garnka z zupą dodaj usmażone na patelni grzyby wraz z cebulą, czosnkiem i koperkiem, a następnie przypraw całość, dodając majeranek. Na tym etapie można również wzbogacić smak zupy o wodę z suszonych grzybów, w których te moczyły się całą noc. Nie jest to jednak obowiązkowy krok.
- 5
W rondelku, na którym smażyły się wcześniej suszone grzyby roztop 1 łyżkę klarowanego masła, połącz ją z odrobiną wywaru (ok. 2 łyżki) oraz mąka pszenną. Kiedy składniki dobrze się ze sobą wymieszają, na patelnię dodaj również 3 łyżki 30 % śmietanki i wymieszaj z wigilijną zupą grzybową.
- 6
To czas na skosztowanie zupy — sprawdź, czy należy ją udoskonalić o dodatkowe przyprawy.
Zobacz także: