Pieczona owsianka z jabłkami
Pieczona owsianka to dobry sposób na zastrzyk energii już od samego rana. Z dodatkiem jabłek i cynamonu, z pewnością zasmakuje entuzjastom szarlotki. Zobacz, jak zrobić owsiankę pieczoną.
Składniki
- 1.75 szklanki Mleko
- 1 szklanki Płatki owsiane
- 1 sztuka Jabłko
- 2 łyżki Miód
- 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
- Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.
- 2
Przygotuj naczynie żaroodporne. Wsyp do niego szklankę płatków owsianych.
- 3
Mleko — krowie lub roślinne — podgrzej w garnku. Kiedy będzie już ciepłe, dodaj do niego miód i dokładnie wymieszaj. Następnie mleko wlej do naczynia żaroodpornego z płatkami owsianymi.
REKLAMA - 4
Obierz jabłka, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój owoc w kosteczkę. Małe kawałki przełóż do owsianki, po czym posyp jej wierzch odrobiną mielonego cynamonu.
- 5
Pieczoną owsiankę włóż do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Kiedy będzie już gotowa, skrop ją odrobiną soku z cytryny.
- 6
Posiłek nadaje się dla dzieci od 12. miesiąca życia.
Zobacz także: