Lekka sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf to smaczna kompozycja, która łączy w sobie owoce i warzywa. To połączenie z pewnością Cię zaskoczy. Sprawdź, jak przygotować nowojorską sałatkę w nieco lżejszej wersji.
Składniki
- 2 garście Winogrona ciemne
- 2 sztuki Jabłko
- 4 łodygi Seler naciowy
- 1 garść Orzechy włoskie
- 2 łyżeczki Sok z cytryny
Sos
- 1 łyżka Majonez
- 0.5 Szklanka Gęsty jogurt naturalny
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
- Bazylia
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Umyj jabłka i pokrój je na małe kawałki (razem ze skórką). Pokrojone owoce przełóż do miski i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
- 2
Następnie do miski dodaj połówki ciemnych winogron, seler pokrojony na małe kawałki i delikatnie podprażone orzechy włoskie.
- 3
Pora na sos. W innym naczyniu połącz jogurt naturalny z łyżką majonezu. Dodaj przyprawy (pieprz i sól) i dokładnie wymieszaj.
REKLAMA - 4
Amerykańska sałatka już prawie gotowa! Teraz do miski z pokrojony owocami i warzywami dodaj przygotowany sos. Całość starannie wymieszaj i odłóż do lodówki. Sałatka Waldorf jest wyśmienita już po godzinie chłodzenia.
Zobacz także: