Lekka sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 garście Winogrona ciemne
  • 2 sztuki Jabłko
  • 4 łodygi Seler naciowy
  • 1 garść Orzechy włoskie
  • 2 łyżeczki Sok z cytryny

Sos

  • 1 łyżka Majonez
  • 0.5 Szklanka Gęsty jogurt naturalny
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • Bazylia
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj jabłka i pokrój je na małe kawałki (razem ze skórką). Pokrojone owoce przełóż do miski i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.

  2. 2

    Następnie do miski dodaj połówki ciemnych winogron, seler pokrojony na małe kawałki i delikatnie podprażone orzechy włoskie.

  3. 3

    Pora na sos. W innym naczyniu połącz jogurt naturalny z łyżką majonezu. Dodaj przyprawy (pieprz i sól) i dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    Amerykańska sałatka już prawie gotowa! Teraz do miski z pokrojony owocami i warzywami dodaj przygotowany sos. Całość starannie wymieszaj i odłóż do lodówki. Sałatka Waldorf jest wyśmienita już po godzinie chłodzenia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też