Bułki do burgerów

Bułeczki do burgerów
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 550 g Mąka pszenna
  • 20 g Cukier
  • 2 Żółtko
  • 30 g Świeże drożdże
  • 50 g Masło
  • 250 ml Mleko
  • 50 g Sezam
  • 3 szczypty Sól

Przygotowanie

  1. 1

    W niewielkim garnku podgrzej mleko.

  2. 2

    Do osobnego naczynia dodaj mąkę i zrób w niej małą dziurkę na rozczyn.

  3. 3

    Drożdże połącz z cukrem i rozdrabniaj składniki do momentu, aż staną się płynne. Następnie dodaj 125 ml mleka i przełóż składniki do naczynia z mąką. Rozczyn przykryj bawełnianą ściereczką i odłóż na bok do fermentacji.

  4. 4

    Kiedy ciasto wyrośnie, dolej do niego pozostałe mleko, dodaj sól i 2 żółtka. Całość dokładnie wymieszaj i zacznij je wyrabiać na jednolity bochenek.

  5. 5

    Do ciasta dodaj roztopione masło i ponownie je zagnieć.

  6. 6

    Ciasto na domowe burgery przełóż do naczynia z odrobiną mąki pszennej, nakryj je ściereczką i odłóż do ciepłego miejsca, żeby wyrosło.

  7. 7

    Kiedy ciasto podwoi pierwotną objętość, uformuj z niego wałek i rozdziel na 10 części. Każdą z nich uformuj w niewielką bułeczkę, przełóż na blachę do pieczenia i ponownie nakryj ciasto ściereczką.

  8. 8

    Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.

  9. 9

    Przed pieczeniem bułki na burgery posmaruj odrobiną białka, a wierzch posyp białym sezamem.

  10. 10

    Bułeczki do burgerów piecz przez ok. 18 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też