Bułki do burgerów
Domowe bułeczki do burgerów sprawią, że amerykański posiłek stanie się jeszcze smaczniejszy. Zobacz, jak je przygotować.
Składniki
- 550 g Mąka pszenna
- 20 g Cukier
- 2 Żółtko
- 30 g Świeże drożdże
- 50 g Masło
- 250 ml Mleko
- 50 g Sezam
- 3 szczypty Sól
Przygotowanie
- 1
W niewielkim garnku podgrzej mleko.
- 2
Do osobnego naczynia dodaj mąkę i zrób w niej małą dziurkę na rozczyn.
- 3
Drożdże połącz z cukrem i rozdrabniaj składniki do momentu, aż staną się płynne. Następnie dodaj 125 ml mleka i przełóż składniki do naczynia z mąką. Rozczyn przykryj bawełnianą ściereczką i odłóż na bok do fermentacji.
REKLAMA - 4
Kiedy ciasto wyrośnie, dolej do niego pozostałe mleko, dodaj sól i 2 żółtka. Całość dokładnie wymieszaj i zacznij je wyrabiać na jednolity bochenek.
- 5
Do ciasta dodaj roztopione masło i ponownie je zagnieć.
- 6
Ciasto na domowe burgery przełóż do naczynia z odrobiną mąki pszennej, nakryj je ściereczką i odłóż do ciepłego miejsca, żeby wyrosło.
- 7
Kiedy ciasto podwoi pierwotną objętość, uformuj z niego wałek i rozdziel na 10 części. Każdą z nich uformuj w niewielką bułeczkę, przełóż na blachę do pieczenia i ponownie nakryj ciasto ściereczką.
- 8
Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.
- 9
Przed pieczeniem bułki na burgery posmaruj odrobiną białka, a wierzch posyp białym sezamem.
- 10
Bułeczki do burgerów piecz przez ok. 18 minut.
Zobacz także: