Pad Thai z krewetkami i kurczakiem
Kolejne danie, z którego słynie kuchnia tajska. Popularne Pad Thai z krewetkami i kurczakiem przygotujesz w mniej niż pół godziny! Jeśli jesteś fanem kuchni orientalnej i przepadasz za aromatycznymi potrawami, Pad Thai powinno zagościć w Twojej kuchni na stałe.
Składniki
Pad Thai
- 200 g Pierś z kurczaka
- 12 sztuk Krewetki
- 200 g Makaron ryżowy
- 2 Jajko
- 2 sztuki Cebula dymka
- 3 ząbki Czosnek
- 100 g Fasolka szparagowa
- 1 szklanki Kiełki fasoli mung
- 0.5 Sztuka Czerwona papryczka chilli
- 3 łyżki olej
Sos
- 4 łyżki Pasta do Pad Thai
- 3 łyżki Sok z limonki
- 5 łyżek Sos sojowy jasny
- 2 łyżki Cukier kokosowy
- 4 łyżki Sos rybny
- 4 łyżki Orzeszki ziemne (niesolone)
- Listek Kolendra
Przygotowanie
- 1
Makaron ryżowy ugotuj, podążając za wskazówkami umieszczonymi na etykiecie produktu.
- 2
Do osolonej, wrzącej wody wrzuć fasolkę szparagową i gotuj ją przez ok. 3 minuty.
- 3
Do miski wbij jajka, dodaj odrobinę soli i wymieszaj je widelcem.
REKLAMA - 4
Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Dymkę pokrój w piórka, a papryczkę chili w niewielkie plasterki.
- 5
Oczyszczone mięso z kurczaka pokrój w cienkie paseczki.
- 6
W międzyczasie przygotuj sos. W osobnym naczyniu połącz niezbędne składniki i starannie je wymieszaj.
- 7
Na głęboką patelnię lub wok wlej odrobinę oleju. Kiedy się nagrzeje, dodaj roztrzepane wcześniej jajka. Masa jajeczna powinna przybrać kształt omletu. Kiedy będzie już gotowy, podziel go na mniejsze części i odłóż do niewielkiego naczynia.
- 8
Na tej samej patelni nagrzej olej i smaż na nim chili z czosnkiem, nieustannie mieszając składniki. Po minucie dodaj pokrojonego kurczaka i oczyszczone krewetki.
- 9
Kiedy składniki będę już gotowe, na patelnię dodaj ugotowany makaron, fasolkę szparagową i kiełki. Zwiększ płomień i smaż ok. 60 sekund. Następnie dodaj kawałki pokruszonego omleta.
- 10
Wymieszaj zawartość patelni. Pad Thai z krewetkami i kurczakiem gotowe! Danie ozdób drobno pokrojonymi orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą.
Zobacz także: