Pad Thai z krewetkami i kurczakiem

Pad Thai z krewetkami i kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Pad Thai

  • 200 g Pierś z kurczaka
  • 12 sztuk Krewetki
  • 200 g Makaron ryżowy
  • 2 Jajko
  • 2 sztuki Cebula dymka
  • 3 ząbki Czosnek
  • 100 g Fasolka szparagowa
  • 1 szklanki Kiełki fasoli mung
  • 0.5 Sztuka Czerwona papryczka chilli
  • 3 łyżki olej

Sos

  • 4 łyżki Pasta do Pad Thai
  • 3 łyżki Sok z limonki
  • 5 łyżek Sos sojowy jasny
  • 2 łyżki Cukier kokosowy
  • 4 łyżki Sos rybny
  • 4 łyżki Orzeszki ziemne (niesolone)
  • Listek Kolendra

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron ryżowy ugotuj, podążając za wskazówkami umieszczonymi na etykiecie produktu.

  2. 2

    Do osolonej, wrzącej wody wrzuć fasolkę szparagową i gotuj ją przez ok. 3 minuty.

  3. 3

    Do miski wbij jajka, dodaj odrobinę soli i wymieszaj je widelcem.

  4. 4

    Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Dymkę pokrój w piórka, a papryczkę chili w niewielkie plasterki.

  5. 5

    Oczyszczone mięso z kurczaka pokrój w cienkie paseczki.

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj sos. W osobnym naczyniu połącz niezbędne składniki i starannie je wymieszaj.

  7. 7

    Na głęboką patelnię lub wok wlej odrobinę oleju. Kiedy się nagrzeje, dodaj roztrzepane wcześniej jajka. Masa jajeczna powinna przybrać kształt omletu. Kiedy będzie już gotowy, podziel go na mniejsze części i odłóż do niewielkiego naczynia.

  8. 8

    Na tej samej patelni nagrzej olej i smaż na nim chili z czosnkiem, nieustannie mieszając składniki. Po minucie dodaj pokrojonego kurczaka i oczyszczone krewetki.

  9. 9

    Kiedy składniki będę już gotowe, na patelnię dodaj ugotowany makaron, fasolkę szparagową i kiełki. Zwiększ płomień i smaż ok. 60 sekund. Następnie dodaj kawałki pokruszonego omleta.

  10. 10

    Wymieszaj zawartość patelni. Pad Thai z krewetkami i kurczakiem gotowe! Danie ozdób drobno pokrojonymi orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też