Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Źródło: StockFood

Składniki

  • 500 g Pierś z kurczaka
  • 2 łyżki Masło
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Cebula
  • 50 ml Białe wino
  • 200 g Pieczarki
  • 200 ml Śmietana
  • 1 łyżka Skrobia kukurydziana
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Suszony tymianek
  • 2 opakowania Ciasto francuskie
  • Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Oczyszczone piersi z kurczaka i pieczarki pokrój w drobną kostkę.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej masło z oliwą z oliwek i smaż na nich pokrojonego kurczaka. Dopraw mięso pieprzem i solą.

  3. 3

    Zarumienione mięso polej winem, dodaj pokrojone pieczarki, posiekany szczypiorek i suszony tymianek. Całość gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Następnie wlej śmietanę i ponownie zagotuj składniki.

  4. 4

    Skrobię połącz z niewielką ilością wody, wlej na patelnię i wszystko wymieszaj, żeby nie było grudek. Całość gotuj jeszcze 2 minuty.

  5. 5

    Formę do pieczenia tarty posmaruj odrobiną masła i wyłóż na dno pierwszy blat ciasta francuskiego. Ciasto powinno delikatnie zwisać po brzegach formy.

  6. 6

    Następnie nałóż farsz z kurczaka, nakryj go drugim arkuszem ciasta francuskiego i uformuj brzegi, korzystając z nadmiaru ciasta, zwisającego po brzegach formy.

  7. 7

    Wierzch wytrawnej tarty z kurczakiem posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp odrobiną soli.

  8. 8

    Tartę z kurczakiem piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C — od 25 do 30 minut. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też