Tarta z kurczakiem i pieczarkami
Prosta, szybka i pyszna tarta z kurczakiem poleca się na wyjątkowy obiad rodzinny. Zobacz, jak ją przygotować.
Składniki
- 500 g Pierś z kurczaka
- 2 łyżki Masło
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Cebula
- 50 ml Białe wino
- 200 g Pieczarki
- 200 ml Śmietana
- 1 łyżka Skrobia kukurydziana
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Suszony tymianek
- 2 opakowania Ciasto francuskie
- Jajko
Przygotowanie
- 1
Oczyszczone piersi z kurczaka i pieczarki pokrój w drobną kostkę.
- 2
Na patelni rozgrzej masło z oliwą z oliwek i smaż na nich pokrojonego kurczaka. Dopraw mięso pieprzem i solą.
- 3
Zarumienione mięso polej winem, dodaj pokrojone pieczarki, posiekany szczypiorek i suszony tymianek. Całość gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Następnie wlej śmietanę i ponownie zagotuj składniki.
REKLAMA - 4
Skrobię połącz z niewielką ilością wody, wlej na patelnię i wszystko wymieszaj, żeby nie było grudek. Całość gotuj jeszcze 2 minuty.
- 5
Formę do pieczenia tarty posmaruj odrobiną masła i wyłóż na dno pierwszy blat ciasta francuskiego. Ciasto powinno delikatnie zwisać po brzegach formy.
- 6
Następnie nałóż farsz z kurczaka, nakryj go drugim arkuszem ciasta francuskiego i uformuj brzegi, korzystając z nadmiaru ciasta, zwisającego po brzegach formy.
- 7
Wierzch wytrawnej tarty z kurczakiem posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp odrobiną soli.
- 8
Tartę z kurczakiem piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C — od 25 do 30 minut. Podawaj z sałatką ze świeżych warzyw.