Mikstura na zaparcia – na szybkie oczyszczenie jelit
Mikstura na zaparcia może stanowić naturalny i doraźny, ale bardzo skuteczny sposób na poradzenie sobie z niemożnością oczyszczenia jelit. Kiedy nasiadówki w wc nie przynoszą oczekiwanych skutków, warto sięgnąć ogólnie dostępne produkty, odpowiednio je przygotować i zmiksować – tworząc domowy środek na ten problem.
Składniki
Składniki na miksturę na zaparcia
- 1 szklanki Kefir
- 1 łyżka Otręby pszenne
- 0.5 Szklanka Gorąca woda
- 1 sztuka Kiwi
- 4 sztuki Suszone śliwki
Przygotowanie
- 1
Zaczynamy od zalania suszonych śliwek szklanką wrzącej wody. Odstawiamy je na mniej więcej kwadrans, żeby się porządnie nasączyły.
- 2
Obieramy ze skóry kiwi i pozbawiamy twardej końcówki z jednej strony.
- 3
Kiwi, śliwki z wodą z nasączenia i otręby wrzucamy do blendera, dolewamy kefir i bardzo porządnie miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
- 4
Miksturę na zaparcia pije się doraźnie – w razie potrzeby, lub regularnie, kiedy problem zaparć jest stale obecny w życiu. Dobry pomysłem jest także picie miksturki rano na czczo. Taki koktajl zdrowych składników nie tylko wspomaga perystaltykę jelit, ale także dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych – witamin i minerałów.
Przeczytaj także:
Mikstura na zaparcia może się przydać każdemu. Zaparcia mogą mieć związek z stosowaniem określonych leków, zmianami anatomicznymi związanymi z budową organizmu, osłabieniem motoryki przewodu trawiennego w związku ze zmianami hormonalnymi. Zaparcia to także niestety dolegliwość towarzysząca ciąży.
Okresowo nasze jelita mogą mieć problemy z pozbyciem się zalegającej w nich masy, ale z wiekiem ten problem może się nasilać, a mikstura być potrzebna częściej. Jej delikatne, naturalne działanie będzie działać na pracę jelit w subtelny sposób, a zawarte w niej witaminy i składniki odżywcze wspomogą funkcjonowanie organizmu.
Kiedy sięgać po miksturę na zaparcia?
Specjaliście zapewniają, że na zaparcia najlepsza jest zdrowa i zbilansowana dieta, bogata w błonnik, surowe warzywa (zwłaszcza paprykę i buraki). Dobrze, jeśli nie brakuje w niej także produktów zbożowych (otrębów pszennych, kaszy gryczanej, kaszy jęczmiennej, pieczywa z mąki z pełnego przemiału. Bardzo ważne w zdrowej, sprzyjającej pracy jelit diecie jest także odpowiednie nawadnianie organizmu – picie odpowiedniej ilości wody. Dobrej pracy jelit sprzyjają także suszone owoce: śliwki, rodzynki czy figi. Śmiało można także sięgnąć po jogurty, kefiry, napary z siemienia lnianego, a także spożywać surówki oraz ostro doprawione dania.
Zaparcia mogą być wywołane złą dietą – składającą się w dużej mierze z wysoko przetworzonej żywności, zawierającej niewiele błonnika. Na zaparcia ma wpływ także niewielka aktywność fizyczna oraz niewystarczająca ilość płynów.
Jak działa mikstura na zaparcia?
W miksturze na zaparcia uwzględniono same naturalne składniki. Jak działają na układ trawienny? Suszone śliwki zawierają oligosacharydy i pektyny, które pomagają w pasażu jelit. Kiwi jako środek na zaparcia będzie odpowiedni nawet dla małych dzieci. Otręby mają bardzo dużo błonnika, który działa w jelitach jak miotła zmiatająca zalegające produkty przemiany materii. Z kolei kefir to źródło wspierających pracę jelit probiotyków.
Jak skuteczne są domowe mikstury na zaparcia i inne przypadłości?
W domowym zaciszu korzystając z wiedzy starszych pokoleń można – bazując na naturalnych składnikach – przygotować napary, syropy i mikstury pomagające na konkretne przypadłości i mogące pomóc w problemach zdrowotnych o umiarkowanym nasileniu.
Domowe mikstury są skuteczne i wspierają zdrowie. Działania produktów, których używa się do ich robienia mają udowodnioną skuteczność – na przykład wiadomo, że suszone śliwki działają pobudzająco na jelita, buraki i papryka poprawiają pasaż jelitowy, miód i imbir działają przeciwzapalnie, sok z malin świetnie rozgrzewa, a syrop z lipy działa napotnie.
Warto sięgać po ludową mądrość i domowe sposoby na wzmacnianie odporności, gorączkę, kaszel, zaparcia czy biegunkę, które stosowały mamy, babcie czy prababcie, a receptury na nie krążą po naszych rodzinach od pokoleń.
Miksturę na zaparcie stosuje się doraźnie w razie potrzeby, ale mikstury, soki, napary i syropy można wykorzystywać regularnie przez cały rok. Tak będą działać miksturki na wzmocnienie odporności, napary skutecznie wzmacniające włosy i paznokcie. W przypadku takich domowych środków potrzebne będzie uzbrojenie się w cierpliwość i postawienie na systematykę i regularność.
Napar z imbiru, napar z mięty, napar z pokrzywy, syrop z cebuli, napar z lipy – te i wiele innych składników mogą spokojnie znaleźć się w podręcznej kuchennej szafce i być stosowane w razie potrzeby lub systematycznie.