Nietypowa sałatka z kurczakiem i winogronem. Jej smak może Cię zaskoczyć

Sałatka z kurczakiem i winogronem
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z kurczakiem i winogronem

  • 0.5 kilogram Winogrona
  • 4 garście Rukola
  • Liście Sałata
  • 400 g Filet z kurczaka
  • 200 g Ser brie
  • 4 łyżki Masło
  • 120 g Orzechy włoskie
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Sos do sałatki

  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 6 łyżek Miód
  • Pieprz czarny mielony
  • 6 łyżek Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Filety z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie oczyść z ewentualnych błonek lub kostek. Mięso przypraw, oprószając je czarnym pieprzem mielonym oraz solą.

  2. 2

    Rozpuść masło, nakładając je na patelnię. Kiedy się rozpuści, dodaj przyprawione kawałki kurczaka i smaż je, odliczając po 3 minuty na każdą stronę.

  3. 3

    Nagrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.

  4. 4

    Podsmażone filety z kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym. Włóż je do nagrzanego piekarnika i podpiekaj przez kwadrans, bez zakrywania naczynia.

  5. 5

    Upieczone mięso przełóż na talerz, żeby się ostudziło. Naczynie pokryj kawałkiem folii aluminiowej, pozostawiając tak na 5-10 minut. Po tym czasie pokrój kurczaka na mniejsze kawałki — kostkę lub paski, wedle uznania.

  6. 6

    W naczyniu żaroodpornym, w którym piekł się kurczak, wytworzył się sos pieczeniowy. Odmierz z niego 2 łyżki i wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, oliwą z oliwek, czarnym pieprzem mielonym oraz miodem. 

  7. 7

    Umyj winogrona i pokrój je na połówki. 

  8. 8

    Orzechy włoskie podpraż na patelni bez dodatku tłuszczu.

  9. 9

    Ser brie pokrój w kostkę.

  10. 10

    Do wybranego naczynia nakładaj warstwami sałatę oraz rukolę, przekładając składniki winogronami, orzechami włoskimi, kostkami sera brie oraz kawałkami pieczonego kurczaka. Całość polej przygotowanym sosem. Sałatkę z kurczakiem i winogronem można przygotować w mniejszych salaterkach i podać gościom jako apetizer, tuż przed daniem głównym. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też