Rewelacyjne frytki z dyni, których po prostu musisz spróbować
Gdy zaczyna się jesień, a za oknem można zauważyć pierwsze spadające liście, oznacza to, że rozpoczął się sezon na dynię. Warzywo to ma wielu zwolenników, którym poniższa receptura z pewnością przypadnie do gustu. Przepis na frytki z dyni to jedna z najprostszych i najpyszniejszych przekąsek, które można przygotować z wykorzystaniem tego warzywa. Słupki pieczonej dyni są niezwykle aromatyczne i pełne smaku, dzięki mieszance przypraw oraz dodatku oliwy z oliwek.
Składniki
Frytki z dyni
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Dynia piżmowa
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- Zioła prowansalskie
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C, wybierając funkcję termoobiegu.
- 2
Dynię piżmową przekrój na pół, a następnie usuń z niej miąższ wraz z pestkami.
- 3
Dynię pokrój na mniejsze plastry, po czym odkrój z niej skórę.
- 4
Plastry dyni piżmowej pokrój w słupki, tak, aby otrzymać charakterystyczny kształt frytek.
- 5
Pokrojone frytki z dyni dopraw do smaku, posypując je solą, czarnym pieprzem mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Następnie dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wymieszaj starannie wszystkie składniki.
- 6
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na przygotowane naczynie wysyp frytki z dyni, i rozłóż je tak, żeby pojedyncze słupki się ze sobą nie stykały.
- 7
Blachę z frytkami z dyni włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut do momentu zarumienienia się przekąski. Frytki z dyni smakują wyśmienicie podane z sosem.
Zobacz także:
Frytki z dyni to przepis niezwykle uniwersalny, który z powodzeniem można wykorzystać nie tylko jako dodatek do obiadu czy kolacji, ale i poczęstunek dla gości czy nawet zdrową przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi. Podobnie sytuacja wygląda z ich odpowiednikiem przygotowanym z ziemniaka, jednak. Frytki z dyni to także doskonała alternatywa dla podawanych do obiadu kasz oraz ryżu. Ich kolejną zaletą jest bogactwo składników o korzystnym wpływie na organizm. Wyśmienite frytki z dyni warto włączyć do swojego jadłospisu, aby go urozmaicić i przełamać codzienną monotonię.
Koniecznie wykorzystaj ten dar jesieni i wypróbuj smakowite frytki z dyni. Już po pierwszym wykonaniu przepisu przekonasz się, że dynia niejedno ma imię.
Z czym podawać frytki z dyni?
Frytki z dyni smakują wyśmienicie z wieloma różnymi potrawami. Sprawdzą się idealnie w towarzystwie pieczonych mięs oraz kotletów. W formie dania głównego nie można także zapomnieć o dodatku surówki — rewelacyjnie sprawdzi się sałatka z kapusty lub buraki. Frytki z dyni można także podawać z ulubionym sosem. Może być to po prostu ketchup, warto jednak spróbować przygotować samodzielnie prosty sos czosnkowy lub koperkowy. Rewelacyjnie sprawdzi się także hummus. Frytki z dyni można serwować ponadto z dodatkiem innych warzyw pieczonych, jak buraki, cukinia, czy najbardziej popularne warzywo — ziemniaki.
Zobacz także: Frytki z batatów
Jak przygotować frytki z dyni? Proste wskazówki
Warto pamiętać, że frytki z dyni można przygotować nie tylko z odmiany piżmowej, ale również z jej innych rodzajów. Od wybranego warzywa zależy jednak czas i temperatura pieczenia. Osoby, którym trudność sprawia obieranie dyni ze skóry, mogą wykorzystać odmianę hokkaido, która nie wymaga pozbawiania jej ze skórki.
Frytki z dyni można także przygotować, wykorzystując inne mieszanki przypraw, niż te, które zostały podane w przepisie. Doskonale sprawdzi się także wędzona papryka, kumin rzymski, czy rozmaryn. Osoby, które preferują ostre smaki, mogą także wzbogacić przepis w dodatek pikantnej papryczki chilli. Przekąskę tą rekomendujemy także przyrządzić z dodatkiem miodu oraz tymianku — takie dodatki całkowicie zmienią aromat przystawki.