Rewelacyjne frytki z dyni, których po prostu musisz spróbować

Frytki z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

Frytki z dyni

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Dynia piżmowa
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C, wybierając funkcję termoobiegu.

  2. 2

    Dynię piżmową przekrój na pół, a następnie usuń z niej miąższ wraz z pestkami.

  3. 3

    Dynię pokrój na mniejsze plastry, po czym odkrój z niej skórę.

  4. 4

    Plastry dyni piżmowej pokrój w słupki, tak, aby otrzymać charakterystyczny kształt frytek.

  5. 5

    Pokrojone frytki z dyni dopraw do smaku, posypując je solą, czarnym pieprzem mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Następnie dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wymieszaj starannie wszystkie składniki.

  6. 6

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na przygotowane naczynie wysyp frytki z dyni, i rozłóż je tak, żeby pojedyncze słupki się ze sobą nie stykały.

  7. 7

    Blachę z frytkami z dyni włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut do momentu zarumienienia się przekąski. Frytki z dyni smakują wyśmienicie podane z sosem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też