Niesamowite ciasto z jabłkami – kruche i wilgotne równocześnie

Kruche ciasto z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na ciasto

  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 1 szklanki Cukier
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 250 g Zimne masło
  • 2 sztuki Jajko
  • 2 kg Jabłko
  • 1 łyżka Cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, jajka i cukier waniliowy). Gotowe ciasto ugniatamy w kulę i dzielimy na dwie równe części. Pierwszą umieszczamy na 40 minut w zamrażarce, drugą układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

  2. 2

    Na wyłożonym cieście układamy starte wcześniej, obrane ze skóry, jabłka i posypujemy je obficie cynamonem. W wersji dla osób, które nie mają czasu, można wykorzystać gotowe jabłka ze słoików, kupione w sklepie.

  3. 3

    Z zamrażarki wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy ją bezpośrednio na jabłka na tarce o grubych oczkach.

  4. 4

    Blachę z kruchym ciastem z jabłkami wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę.

  5. 5

    Po wystudzeniu, posypujemy ciasto cukrem pudrem. Jeśli mamy zamiast serwować ciasto na ciepło, możemy na talerzyku obok niego położyć kulkę lodów waniliowych i odrobinę bitej śmietany.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też