Niesamowite ciasto z jabłkami – kruche i wilgotne równocześnie
Kruche ciasto z jabłkami jest proste i wdzięczne w wykonaniu, a włożony w jego przygotowanie wysiłek wynagradza tysiąckrotnie swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Ciasto jabłkowe to jedno z bardziej lubianych klasycznych wypieków. W ilu domach zapach ciepłego kruchego ciasta z jabłkami unosił się w powietrzu przy okazji niedzielnego obiadu w rodzinnym domu.
Składniki
Składniki na ciasto
- 3 szklanek Mąka pszenna
- 1 szklanki Cukier
- 2 łyżki Cukier puder
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 250 g Zimne masło
- 2 sztuki Jajko
- 2 kg Jabłko
- 1 łyżka Cynamon
Przygotowanie
- 1
Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, jajka i cukier waniliowy). Gotowe ciasto ugniatamy w kulę i dzielimy na dwie równe części. Pierwszą umieszczamy na 40 minut w zamrażarce, drugą układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- 2
Na wyłożonym cieście układamy starte wcześniej, obrane ze skóry, jabłka i posypujemy je obficie cynamonem. W wersji dla osób, które nie mają czasu, można wykorzystać gotowe jabłka ze słoików, kupione w sklepie.
- 3
Z zamrażarki wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy ją bezpośrednio na jabłka na tarce o grubych oczkach.
- 4
Blachę z kruchym ciastem z jabłkami wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę.
- 5
Po wystudzeniu, posypujemy ciasto cukrem pudrem. Jeśli mamy zamiast serwować ciasto na ciepło, możemy na talerzyku obok niego położyć kulkę lodów waniliowych i odrobinę bitej śmietany.
Przeczytaj także:
Co zapewni kruchemu ciastu z jabłkami kruchość?
To co w tym cieście z jabłkami liczy się wyjątkowo, to jego kruchość. W przepisie bardzo ważną kwestią jest porządne zmrożenie ciasta. Dlaczego? Ponieważ dzięki temu uchronimy je przed zbytnim nasiąknięciem w czasie pieczenia, co przełoży się na jego chrupkość. Chłodzenie ciasta ma także inne, bardziej racjonalne powody. Schłodzone ciasto łatwiej się wałkuje i nie przykleja się do wałka. Chłodne ciasto wycinane w foremkach trzyma kształt i nie zmniejsza swojej objętości w czasie pieczenia. Schłodzonego ciasto używa się także do pieczenia tart – roztapiające się masło nie dociąża ciasta i nie spływa z formy – co ma znaczenie zwłaszcza na bokach.
Kruche ciasto z jabłkami różne przepisy
Kruche ciasto z jabłkami to jedna z bardzo wielu możliwości zagospodarowania jabłek i przygotowania szybkiego deseru. Jabłka wspaniale nadają się do zapiekania – szybko miękną w piekarniku, wspaniale rozlewają się w cieście – zmiękczając ciasto. Z jabłek można zrobić prosty deser, który nie będzie wymagał wiele zachodu – na przykład jabłka pod kruszonką znane jako crumble z jabłkami. Jabłka mogą być zapiekane w cieście francuskim, można z nich zrobić przepyszny, podawany na ciepło studel.
Kto ma mało czasu nie musi w ogóle zajmować się obieraniem i przygotowywaniem jabłek. W sklepach są gotowe jabłka nadające się na szarlotkę do kupienia w słoikach. Można także sięgnąć po spiżarni po jabłkowe przetwory.
Jakie jabłka będą najlepsze do kruchego ciasta z jabłkami?
W cieście z jabłkami ważne są wszystkie składniki, ale wybór odpowiednich owoców jest wyjątkowo kluczowy. Mogłoby się wydawać, że najlepsze jabłka to będę owoce miękkie i słodkie. Jest jednak dokładnie odwrotnie. Do zapiekania najlepsze okazują się jabłka kwaśne i twarde – zwłaszcza starych, szlachetnych odmian, czyli takich, których do wypieków używały z powodzeniem nasze prabacie i babcie – reneta i antonówka, ligol, papierówka.
W przypadku przepisów na kruche ciasto z jabłkami sposoby na jabłka są dwa. Jedna szkoła mówi, że dodajemy jabłka surowe, według zasad drugiej metody, jabłka należy przed upieczeniem uprażyć. Jak? Obierając i krojąc jabłka, wrzucając je do rondelka z połową szklanki wody. Dodajemy cukier i cynamon i dusimy całość przez pięć minut.