Kotlety grzybowe jakich jeszcze nie jadłeś

Kotlety grzybowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Kotlety grzybowe – przepis

  • 400 g Grzyby suszone
  • 4 sztuki Jajko
  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 1 sztuka Cebula
  • 6 łyżek Bułka tarta
  • 4 łyżki Olej roślinny
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 0.5 Szklanka Mleko 3,2%
  • 2 szczypty Wegeta

Przygotowanie

  1. 1

    Mieszankę grzybów suszonych, umyj w zimnej wodzie, odcedź i przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, połowę porcji soli i gotuj przez 30 minut.

  2. 2

    Po tym czasie wyjmij liścia laurowego, ziele angielskie, odcedź i wystudź grzyby.

  3. 3

    Zimne grzyby posiekaj w kostkę. Suchą bułkę namocz w mleku, następnie rękoma odciśnij nadmiar płynu i dodaj do posiekanych grzybów. Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę – dodaj do masy. Wbij jajka, dodaj 2 łyżki bułki tartej, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    Z powstałej masy zrób kotlety, dokładnie tak jak kotlety mielone. Obtocz w bułce tartej.

  5. 5

    Patelnie nagrzej, wlej olej i smaż kotlety na rumiano przez 3 minuty z każdej strony.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też