Kotleciki ziemniaczano-jajeczne z PRL-u, które pokocha twoja rodzina. Przepis jest prosty

Kotleciki ziemniaczano-jajeczne z PRL-u
Źródło: Shutterstock/OnlyZoia

Składniki

Kotleciki ziemniaczano-jajeczne z PRL-u

  • 3 sztuki Ziemniaki
  • 1 łyżka Śmietana
  • 6 sztuk Jajko na twardo
  • 3 łyżki Bułka tarta
  • 1 łyżka Posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki Masło
  • 2 łyżki Posiekany koperek
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    6 jajek ugotuj na twardo. Od czasu zagotowania wody odlicz jeszcze 8 minut. Następnie jajka zalej zimną wodą i obierz ze skorupek.

  2. 2

    Ziemniaki ugotuj. Czas obróbki to ok. 20 minut. Ziemniaków przed gotowaniem nie trzeba obierać z mundurków. Znacznie szybciej skórka zejdzie z warzyw po obróbce, gdy wystygną.

  3. 3

    Ugotowane ziemniaki zblenduj razem z obranymi jajkami. Zaraz potem dodaj do nich łyżkę gęstej śmietany, surowe jajko, drobno posiekany szczypiorek oraz przyprawy. Masę ziemniaczaną starannie wymieszaj.

  4. 4

    Następnie z masy ziemniaczano-jajecznej uformuj kotlety o odpowiadającej wielkości. Zaraz potem obtocz kąski w bułce tartej.

     

    Na patelni rozpuść masło i smaż kotleciki aż do uzyskania apetycznie złocistego koloru.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też