Kotleciki ziemniaczano-jajeczne z PRL-u, które pokocha twoja rodzina. Przepis jest prosty
Kotleciki ziemniaczano-jajeczne z PRL-u to zapomniany przepis, który za komuny pojawiał się w większości domów. Przysmak ten nierzadko gościł na polskich stołach nie bez przyczyny — krótka lista składników, prosty sposób przygotowania i świetny smak przemawiały za częstym smażeniem bezmięsnych kąsków. Jeśli chcesz się przekonać, na czym polega fenomen kotlecików ziemniaczano-jajecznych z PRL-u, po prostu, skuś się na wykonanie przepisu.
Składniki
Kotleciki ziemniaczano-jajeczne z PRL-u
- 3 sztuki Ziemniaki
- 1 łyżka Śmietana
- 6 sztuk Jajko na twardo
- 3 łyżki Bułka tarta
- 1 łyżka Posiekany szczypiorek
- 2 łyżki Masło
- 2 łyżki Posiekany koperek
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
6 jajek ugotuj na twardo. Od czasu zagotowania wody odlicz jeszcze 8 minut. Następnie jajka zalej zimną wodą i obierz ze skorupek.
- 2
Ziemniaki ugotuj. Czas obróbki to ok. 20 minut. Ziemniaków przed gotowaniem nie trzeba obierać z mundurków. Znacznie szybciej skórka zejdzie z warzyw po obróbce, gdy wystygną.
- 3
Ugotowane ziemniaki zblenduj razem z obranymi jajkami. Zaraz potem dodaj do nich łyżkę gęstej śmietany, surowe jajko, drobno posiekany szczypiorek oraz przyprawy. Masę ziemniaczaną starannie wymieszaj.
- 4
Następnie z masy ziemniaczano-jajecznej uformuj kotlety o odpowiadającej wielkości. Zaraz potem obtocz kąski w bułce tartej.
Na patelni rozpuść masło i smaż kotleciki aż do uzyskania apetycznie złocistego koloru.
Zobacz także:
Czasy PRL-u nie były usłane różami, jednak wiele osób powraca do nich z pewnym sentymentem. Tak też jest z niektórymi przepisami z tego okresu, które dziś nie należą do popularnych. Jeśli nie znasz kotlecików ziemniaczano-jajecznych z PRL-u, musisz nadrobić zaległości w kuchni. Do przygotowania smakołyku potrzebujesz ziemniaki, jajka, bułkę tartą, śmietanę, masło, szczypiorek, koperek i podstawowe przyprawy, czyli sól oraz czarny pieprz mielony. Receptura nie zawiera mięsa, dlatego smakołyk zaproponować można osobom na diecie wegetariańskiej. Zestawiając kotleciki ziemniaczano-jajeczne z ulubionymi dodatkami bez trudu skomponujesz smakowity obiad dla całej rodziny.
Kotleciki ziemniaczano-jajeczne z PRL-u — jak je przygotować?
Kotleciki ziemniaczano-jajeczne smakują nie tylko osobom, które pamiętają je z czasów swojej młodości. Dzieci również przepadają za ich delikatną strukturą i mięciutkim wnętrzem. Fakt ten dziwić nie może, wszak nie bez powodu mówi się często, że siła tkwi w prostocie.
Ugotowane ziemniaki oraz jajka to główne składniki proponowanego przepisu. Można zblendować je lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, w zależności od posiadanego sprzętu. Dalej wystarczy już tylko połączyć je z pozostałymi składnikami i uformować w tytułowe kotlety.
Zobacz także: Wegańskie kotlety z kapusty — przepis, który przepędzi monotonię z domowego jadłospisu
Podpowiadamy również, że osoby, które dbają o zgrabną sylwetkę, mogą zrezygnować ze smażenia kotlecików ziemniaczano-jajecznych i upiec je w piekarniku. Wystarczy, że poukładasz smakołyk na blaszce wyłożonej papierem i wsadzisz do nagrzanej do 180 st. C kuchenki, pozostawiając na ok. 30 minut. W takiej wersji przysmak z PRL-u jest znacznie lżejszy, jednak wciąż bardzo smaczny.
Gotowe kotlety ziemniaczano-jajeczne polecamy serwować z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z sosem pieczarkowym, gotowaną fasolką szparagową, marchewką z groszkiem, domową mizerią lub innym akcentem warzywnym, który wpisuje się w gusta lokatorów.