Massaman curry, jakiego nigdy nie próbowałeś. Ten smak jest nie do opisania

Massaman curry
Źródło: GettyImages

Składniki

Massaman curry

  • 200 g Filet z kurczaka
  • 3 łyżki Orzeszki ziemne
  • 3 łyżki Pasta massaman curry
  • 320 g Ryż jaśminowy
  • 5 sztuk Ziemniaki
  • 400 ml Mleczko kokosowe
  • 0.5 Sztuka Cebula

Przygotowanie

  1. 1

    Ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu. 

  2. 2

    Orzeszki ziemne posiekaj na mniejsze kawałki, a następnie upraż je na suchej patelni.

  3. 3

    Pierś z kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i usuń pozostałe błony. Następnie pokrój mięso w cienkie plasterki.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój warzywo w drobną kostkę.

  5. 5

    Ziemniaki obierz ze skóry, umyj, pokrój w kostkę, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Postaw naczynie na palniku o średniej mocy i doprowadź płyn do wrzenia. Gotuj ziemniaki do miękkości, a następnie je odcedź i pozostaw do wystudzenia.

  6. 6

    Na rozgrzaną patelnię wlej mleczko kokosowe oraz dodaj pastę curry, kawałki kurczaka, pokrojoną cebulę oraz ziemniaki. Gotuj składniki pod przykryciem przez ok. 10 minut, a następnie ściągnij patelnię z kuchenki.

     

    Nałóż na talerz porcję massaman curry oraz ryżu jaśminowego, a następnie posyp danie prażonymi orzeszkami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też