Sałatka z brokułem i jajkiem — idealna przekąska do pracy, jak i dodatek na grilla

Sałatka z brokułem i jajkiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z brokułem i jajkiem

  • 0.5 Sztuka Brokuły
  • 1 sztuka Awokado
  • 100 g Kukurydza konserwowa
  • 3 Jajko
  • 1 garść Natka pietruszki

Sos do sałatki z brokułem i jajkiem

  • 4 łyżki Jogurt naturalny
  • 4 łyżki Majonez
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Łyżeczka Miód
  • 1 łyżeczka Sos sojowy
  • 2 łyżeczki Musztarda
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj brokuła, podziel go na różyczki i gotuj, aż stanie się miękki. Możesz ugotować go na parze — zajmie to jedynie 5 minut. Po ugotowaniu różyczek brokuła przez chwilę polewaj je chłodną wodą i odstaw na bok.

  2. 2

    Ugotuj jajka na twardo. Włóż je do zimnej wody, dodaj odrobinę soli, a kiedy zacznie wrzeć, odlicz ok. 8-10 minut i wyłącz planik. Jajka na twardo zalej lodowatą wodą, a po chwili obierz je ze skorupki i pokrój na mniejsze kawałki.

  3. 3

    Awokado obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Pokrój je w plastry, a te podziel jeszcze na połówki.

  4. 4

    Następnie kukurydzę konserwową wysyp na durszlak i odcedź ziarenka z zalewy.

  5. 5

    Przygotowane produkty umieść w większym naczyniu i przejdź do przygotowania sosu do sałatki z brokułem i jajkiem.

  6. 6

    W oddzielnej miseczce połącz majonez, jogurt naturalny, musztardę, miód, sos sojowy, a następnie dodaj przyprawy (sól oraz czarny pieprz mielony) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko starannie wymieszaj. Aby uzyskać bardziej kremowy efekt, całość zblenduj posiłkując się blenderem.

  7. 7

    Sałatka z brokułem i jajkiem gotowa. Teraz możesz polać ją przygotowanym sosem i serwować do ulubionych posiłków, bądź delektować się jej smakiem w formie samodzielnego posiłku.

     

    Wypróbuj także przepis na kolorową sałatkę makaronową.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też