Napoleonka
Napoleonka, nazywana przez niektórych kremówką, to pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, które warto przygotować na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc, Boże Narodzenie czy serwować w formie deseru, tuż po niedzielnym obiedzie. Napoleonka zachwyca niepowtarzalnym smakiem i wyglądem — wypiek bez trudu rozpieści niejedno podniebienie i zachwyci kremową konsystencją.
Składniki
Ciasto
- 250 g Masło
- 2 łyżki Śmietana kwaśna
- 1 Jajko
- 1 Żółtko
- 3 szklanek Mąka pszenna
Kremowa masa
- 1 litr Mleko
- 16 łyżeczek Mąka pszenna
- 120 g Cukier
- 4 Jajko
- 2 opakowania Cukier wanilinowy
Dodatkowo
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Przygotuj ciasto na napoleonkę. Starannie połącz ze sobą przesianą mąkę oraz masło (można zastąpić je margaryną), pokrojone na małe kawałki. Oba składniki siekaj nożem, do momentu, aż wytworzy się z nich konsystencja przypominająca kruszonkę. Po chwili do ciasta wbij całe jajko oraz 1 żółtko i połącz składniki, zagniatając z nich jednolite ciasto.
- 2
Pod koniec zagniatania do ciasta dodaj kwaśną śmietanę, po czym podziel bochenek na dwie mniejsze części i owiń je w folię spożywczą. W takiej postaci umieść je w lodówce i pozostaw do schłodzenia na ok. 60 minut.
- 3
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. W międzyczasie przygotuj dwie blachy (wymiary 25× 36 cm) i wyłóż je papierem do pieczenia.
- 4
Po godzinie chłodzenia odwiń bochenki z folii spożywczej i rozwałkuj na cienkie placki. Następnie przełóż je na przygotowane wcześniej blaszki do pieczenia i piecz ok. 25 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Gotowe blaty ciasta pozostaw do ostygnięcia.
- 5
Przygotuj masę na napoleonkę. W większym garnku umieść jajka wraz z cukrem i rozbełtaj je za pomocą widelca. Następnie dodaj cukier wanilinowy razem z przesianą mąką pszenną i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Po chwili wlej do nich mleko i włącz palnik. Nieustannie mieszając, czekaj, aż z podanych składników utworzy się jednolita, kremowa masa. W takiej postaci pozostaw nadzienie do ostygnięcia.
- 6
Na chłody placek nałóż przestudzoną masę kremową. Budyniowe nadzienie pokryj drugim blatem ciasta, a jego wierzch posyp obficie cukrem pudrem. Napoleonka najlepiej smakuje po ok. 3 godzinach od przygotowania.
Wypróbuj także przepis na karpatkę.
Napoleonka to popularny przysmak, który jadany jest na całym świecie. Z tego względu istnieje wiele instrukcji na to, jak ją przygotować. Polska wersja deseru składa się z dwóch warstw delikatnego ciasta, które pośrodku rozdziela kremowa, budyniowa masa.
Historia napoleonki — przepis inspirowany francuskim deserem
Klasyczny, najbardziej znany przepis na napoleonkę zaczerpnął nieco od francuskiego deseru o nazwie mille-feuille, który oryginalnie przyrządzany jest nie z dwóch, a trzech warstw kruchego ciasta. Różnicą jest również samo nadzienie. Poza kremową konsystencją, francuska napoleonka może kryć w środku owocową masę, np. w postaci konfitury.
Wierzch klasycznej napoleonki pokrywa zazwyczaj warstwa cukru pudru, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by ozdobić ciasto samodzielnie przygotowanym lukrem — to jednak kwestia indywidualna, o której zazwyczaj decyduje okazja oraz czas, jakim dysponujemy, przygotowując deser.
Ciasto nadaje się na wiele okazji i skutecznie kusi swoim wyglądem — po kawałek napoleonki sięgają nawet ci, którzy z uporem dbają o swoją sylwetkę. Przepis na napoleonkę jest nadzwyczaj prosty, a składniki niezbędne do przygotowania pysznego ciasta z pewnością znajdziesz w swojej lodówce.