Napoleonka

 Napoleonka
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 250 g Masło
  • 2 łyżki Śmietana kwaśna
  • 1 Jajko
  • 1 Żółtko
  • 3 szklanek Mąka pszenna

Kremowa masa

  • 1 litr Mleko
  • 16 łyżeczek Mąka pszenna
  • 120 g Cukier
  • 4 Jajko
  • 2 opakowania Cukier wanilinowy

Dodatkowo

  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj ciasto na napoleonkę. Starannie połącz ze sobą przesianą mąkę oraz masło (można zastąpić je margaryną), pokrojone na małe kawałki. Oba składniki siekaj nożem, do momentu, aż wytworzy się z nich konsystencja przypominająca kruszonkę. Po chwili do ciasta wbij całe jajko oraz 1 żółtko i połącz składniki, zagniatając z nich jednolite ciasto.

  2. 2

    Pod koniec zagniatania do ciasta dodaj kwaśną śmietanę, po czym podziel bochenek na dwie mniejsze części i owiń je w folię spożywczą. W takiej postaci umieść je  w lodówce i pozostaw do schłodzenia na ok. 60 minut.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. W międzyczasie przygotuj dwie blachy (wymiary 25× 36 cm) i wyłóż je papierem do pieczenia.

  4. 4

    Po godzinie chłodzenia odwiń bochenki z folii spożywczej i rozwałkuj na cienkie placki. Następnie przełóż je na przygotowane wcześniej blaszki do pieczenia i piecz ok. 25 minut, aż ciasto nabierze rumianego koloru. Gotowe blaty ciasta pozostaw do ostygnięcia.

  5. 5

    Przygotuj masę na napoleonkę. W większym garnku umieść jajka wraz z cukrem i rozbełtaj je za pomocą widelca. Następnie dodaj cukier wanilinowy razem z przesianą mąką pszenną i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Po chwili wlej do nich mleko i włącz palnik. Nieustannie mieszając, czekaj, aż z podanych składników utworzy się jednolita, kremowa masa. W takiej postaci pozostaw nadzienie do ostygnięcia.

  6. 6

    Na chłody placek nałóż przestudzoną masę kremową. Budyniowe nadzienie pokryj drugim blatem ciasta, a jego wierzch posyp obficie cukrem pudrem. Napoleonka najlepiej smakuje po ok. 3 godzinach od przygotowania.

     

    Wypróbuj także przepis na karpatkę.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też