Przepis na babeczki marchewkowe — zdrowa przekąska dla Twojej rodziny

Babeczki marchewkowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Babeczki marchewkowe

  • 1.5 szklanki Mąka pszenna tortowa
  • 0.75 Szklanka Olej roślinny
  • 1 szklanki Cukier brązowy
  • 2 szklanek Starta marchewka
  • 1 szczypta Sól
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 0.25 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
  • 3 łyżeczki Skórka z pomarańczy
  • 1.25 szklanki Cukier puder
  • 3 łyżki Sok z pomarańczy
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak, aby otrzymać 2 pełne szklanki marchwi.

  3. 3

    Następnie do miski przesiej mąkę pszenną tortową wraz z proszkiem do pieczenia, solą, przyprawami oraz sodą oczyszczoną.

  4. 4

    W drugiej misce wymieszaj starannie olej roślinny, całe jajka, ekstrakt waniliowy, cukier i startą marchewkę. Następnie dodaj suche składniki i ponownie wymieszaj.

  5. 5

    Gotową masę przełóż do foremek do pieczenia muffin. Ustaw je na kratce w piekarniku i piecz przez ok. 20-25 minut (aż wbity do ciasta drewniany patyczek pozostanie czysty).

  6. 6

    Aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder wraz ze skórką i sokiem z pomarańczy. Aby uzyskać pożądaną konsystencję, możesz zwiększyć ilość dodanego soku lub cukru pudru.

  7. 7

    Upieczone babeczki marchewkowe wyciągnij z piekarnika i przełóż na kratkę do wystudzenia. Po przestygnięciu udekoruj je lukrem. Tak przygotowane babeczki marchewkowe są gotowe do podania.

    Jeśli jesteś fanem domowych muffinek, koniecznie wypróbuj przepis na babeczki z truskawkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też