Naleśniki z purée z mango

Naleśniki z mango
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanek Mleko 3,2%
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 2 Jajko
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 1 szczypta Sól

Purée z mango

  • 1 sztuka Mango
  • 50 g Cukier
  • Woda
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Do garnka wrzuć połowę pokrojonego w kostkę mango, dodaj cukier oraz wodę. Doprowadź do wrzenia i krótko gotuj składniki. Następnie zblenduj je na gładki mus  i pozostaw do ostygnięcia.

  2. 2

    Jajka ubij razem z mlekiem, dodaj mąkę, cukier i sól. Ciasto wymieszaj tak, żeby nie było  w nim żadnych grudek i piecz cienkie naleśniki na patelni z gorącym masłem i kroplą oleju.

  3. 3

    Naleśniki polej odrobiną przygotowanego purée owocowego i udekoruj kawałkami pozostałej części mango. Danie doskonale smakuje podane z gałką lodów kokosowych.

     

    Wypróbuj także przepis na naleśniki zapiekane z bryndzą.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też