Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Placki ziemniaczane

  • 1 kg Ziemniaki
  • 3 Jajko
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Olej roślinny

Sos grzybowy

  • 150 g Grzyby świeże
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżka Olej roślinny
  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 300 ml Bulion grzybowy
  • 100 ml Śmietanka do ubijania
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj ziemniaki i zetrzyj je na tarce na średnich oczkach (możesz również użyć do tego celu robota kuchennego).

  2. 2

    Do startych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, sól i resztę przypraw. Wszystko dobrze wymieszaj.

  3. 3

    Na rozgrzany olej roślinny wykładaj łyżką placki ziemniaczane i smaż je z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.

  4. 4

    Oczyść pieczarki o pokrój je w cienkie plastry. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.

  5. 5

    Rozpuść masło w rondelku i dodaj do niego olej. Po chwili do garnka wrzuć drobno posiekaną cebulę i pieczarki, pokrojone w plasterki. Całość smaż przez chwilę, następnie dopraw solą, pieprzem i zalej bulionem. Sos pieczarkowy gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, a na koniec dodaj śmietankę. Posmakuj, czy sos jest odpowiednio przyprawiony. W razie potrzeby dodaj więcej pieprzu i/lub soli.

  6. 6

    Placki ziemniaczane podawaj polane pachnącym sosem grzybowym, z kleksem z kwaśnej śmietany.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też