Wegańskie brownie z malinami

Wegańskie brownie z malinami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 115 g Mąka pszenna
  • 2 łyżki Mielone siemię lniane
  • 170 g Gorzka czekolada 70%
  • 1 szklanki Cukier trzcinowy
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 90 ml Espresso
  • 25 g Kakao
  • 80 g Olej kokosowy
  • 150 g Maliny
  • Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Do kubka wsyp mielone siemię lniane i zalej je przygotowanym espresso. Mieszankę pozostaw na ok. 10 minut, żeby konsystencja stała się bardziej gęsta.

  2. 2

    Gorzką czekoladę połam na małe kawałki. Roztop ją w kąpieli wodnej i odstaw na bok.

  3. 3

    W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Przygotuj dużą miskę. Dodaj do niej cukier trzcinowy i połącz go z olejem kokosowym. Następnie do naczynia dodaj zgęstniałą mieszankę siemienia lnianego z espresso i rozpuszczoną czekoladę. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Po uzyskaniu spójnej, gładkiej masy do miski dodaj przesianą mąkę wraz z resztą suchych składników, tj.: kakao, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Całość ponownie wymieszaj.

  5. 5

    Jednolitą masę czekoladową przełóż na blachę do pieczenia. Powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Na samej górze ciasta rozsyp świeże maliny.

  6. 6

    Wegańskie ciasto czekoladowe z malinami piecz przez ok. 35 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też