Wegańskie brownie z malinami
Poznaj przepis na pyszne, wegańskie brownie z malinami, którego smak zachwyci każdego łasucha.
Składniki
- 115 g Mąka pszenna
- 2 łyżki Mielone siemię lniane
- 170 g Gorzka czekolada 70%
- 1 szklanki Cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 90 ml Espresso
- 25 g Kakao
- 80 g Olej kokosowy
- 150 g Maliny
- Szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Do kubka wsyp mielone siemię lniane i zalej je przygotowanym espresso. Mieszankę pozostaw na ok. 10 minut, żeby konsystencja stała się bardziej gęsta.
- 2
Gorzką czekoladę połam na małe kawałki. Roztop ją w kąpieli wodnej i odstaw na bok.
- 3
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
REKLAMA - 4
Przygotuj dużą miskę. Dodaj do niej cukier trzcinowy i połącz go z olejem kokosowym. Następnie do naczynia dodaj zgęstniałą mieszankę siemienia lnianego z espresso i rozpuszczoną czekoladę. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. Po uzyskaniu spójnej, gładkiej masy do miski dodaj przesianą mąkę wraz z resztą suchych składników, tj.: kakao, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Całość ponownie wymieszaj.
- 5
Jednolitą masę czekoladową przełóż na blachę do pieczenia. Powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Na samej górze ciasta rozsyp świeże maliny.
- 6
Wegańskie ciasto czekoladowe z malinami piecz przez ok. 35 minut.
Zobacz także: