Krucha tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto

  • 170 g Mąka pszenna
  • 110 g Masło
  • 55 g Cukier
  • 1 szczypta Sól
  • 1 łyżka Woda
  • 1 Żółtko

Nadzienie jabłkowe

  • 5 sztuk Jabłko
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 szczypta Mielone goździki
  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 Jajko
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 1 łyżka Mleko
  • 1 łyżka Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Do przesianej mąki dodaj pokrojone na małe kawałki masło. Całość siekaj za pomocą noża, aż składniki przybiorą formę zbliżoną do kruszonki. Następnie dodaj cukier, żółtko, wodę oraz szczyptę soli i zacznij zagniatać ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Kruche ciasto powinno chłodzić się w niej ok. 30 minut.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj jabłkowe nadzienie. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je na małe kawałki. Następnie przełóż je do garnka i dodaj cukier, sok z cytryny, mielone goździki i cynamon. Całość gotuj przez kilka minut, do momentu, aż jabłka staną się miękkie. Odstaw owoce do przestudzenia. 

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Formę na tartę posmaruj odrobiną masła i podsyp mąką.

  5. 5

    Po upływie 30 minut wyciągnij kruche ciasto z lodówki, rozdziel na pół i rozwałkuj na 2 cienkie placki. Jeden z nich przełóż na dno przygotowanej wcześniej formy, obklejając również boki foremki. Kruche ciasto posyp bułką tartą i wyłóż na nie przestudzone jabłka. Następnie na nadzienie nałóż drugi placek ciasta i rozciągnij go na boki formy. Wierzch nakłuj widelcem.

  6. 6

    Jajko roztrzep widelcem razem z 1 łyżką mleka.

  7. 7

    Tartę z jabłkami posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut.

  8. 8

    Przed zaserwowaniem ciasta z jabłkami oprósz je odrobiną cukru pudru i pokrój na trójkątne kawałki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też