Krucha tarta z jabłkami
Przepis na tartę z jabłkami powinien być znany każdemu fanowi słodkich wypieków. Zobacz, jak przygotować kruche ciasto z aromatycznym nadzieniem jabłkowym. To doskonała propozycja nie tylko na jesienne wieczory, ale i słodki dodatek do kawy, czy deser podany podczas romantycznej kolacji.
Składniki
Kruche ciasto
- 170 g Mąka pszenna
- 110 g Masło
- 55 g Cukier
- 1 szczypta Sól
- 1 łyżka Woda
- 1 Żółtko
Nadzienie jabłkowe
- 5 sztuk Jabłko
- 2 łyżki Cukier
- 1 szczypta Mielone goździki
- 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
- 1 Jajko
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 1 łyżka Mleko
- 1 łyżka Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Do przesianej mąki dodaj pokrojone na małe kawałki masło. Całość siekaj za pomocą noża, aż składniki przybiorą formę zbliżoną do kruszonki. Następnie dodaj cukier, żółtko, wodę oraz szczyptę soli i zacznij zagniatać ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki. Kruche ciasto powinno chłodzić się w niej ok. 30 minut.
- 2
W międzyczasie przygotuj jabłkowe nadzienie. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój je na małe kawałki. Następnie przełóż je do garnka i dodaj cukier, sok z cytryny, mielone goździki i cynamon. Całość gotuj przez kilka minut, do momentu, aż jabłka staną się miękkie. Odstaw owoce do przestudzenia.
- 3
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
REKLAMA - 4
Formę na tartę posmaruj odrobiną masła i podsyp mąką.
- 5
Po upływie 30 minut wyciągnij kruche ciasto z lodówki, rozdziel na pół i rozwałkuj na 2 cienkie placki. Jeden z nich przełóż na dno przygotowanej wcześniej formy, obklejając również boki foremki. Kruche ciasto posyp bułką tartą i wyłóż na nie przestudzone jabłka. Następnie na nadzienie nałóż drugi placek ciasta i rozciągnij go na boki formy. Wierzch nakłuj widelcem.
- 6
Jajko roztrzep widelcem razem z 1 łyżką mleka.
- 7
Tartę z jabłkami posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut.
- 8
Przed zaserwowaniem ciasta z jabłkami oprósz je odrobiną cukru pudru i pokrój na trójkątne kawałki.
Zobacz także: