Placki z cukinii i ziemniaków
Delikatne placki z cukinii i ziemniaków to smakowity pomysł na zdrowy obiad. W wersji dla dzieci ciasto na placuszki nie będzie odpowiednio doprawione, jednak przyrządzając posiłek w wersji dla dorosłych, można pokusić się o dodanie pieprzu, soli i innych lubianych przypraw.
Składniki
- 1 sztuka Cukinia zielona
- 2 sztuki Ziemniaki
- 1 Jajko
- 2 łyżki Mąka pełnoziarnista
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 0.5 Łyżeczka Tymianek suszony
Przygotowanie
- 1
Cukinię oraz ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, najlepiej na drobnych oczkach. Następnie odsącz warzywa z nadmiaru wody i dopraw, dodając suszonego tymianku.
- 2
Do startych warzyw dodaj jajko oraz oliwę i wymieszaj dokładnie, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Teraz dodaj mąkę i ponownie wymieszaj.
- 3
Placki z cukinii i ziemniaków smaż na patelni teflonowej, przewracając je na drugą stronę. Placuszki powinny się ładnie zarumienić. Placuszki doskonale smakują podane z sosem czosnkowym.
REKLAMA - 4
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 10. miesiąca życia.
Zobacz także: