Sałatka z jajkiem, awokado i krewetkami

Sałatka z jajkiem, awokado i krewetkami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 garście Szpinak baby
  • 2 Jajko
  • 0.5 Awokado
  • 300 g Krewetki królewskie
  • 4 ząbki Czosnek
  • Szczypta Sól
  • Szczypta Pieprz
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

Sos

  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Sok z limonki
  • 1 łyżeczka Miód
  • 1 łyżeczka Musztarda Dijon
  • Szczypta Pieprz
  • Szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo. Kiedy wystygną obierz je ze skorupki i pokrój na połówki. Możesz skorzystać z pomocnych akcesoriów do jajek, które przyspieszą Twoją pracę.

  2. 2

    Krewetki gotuj chwilę w osolonej wodzie. Po chwili wyciągnij je z wrzątku i obierz z pancerzyków.

  3. 3

    Szpinak opłukaj pod wodą i delikatnie osusz. Następnie przełóż go do miski.

  4. 4

    Awokado obierz ze skórki, wyciągnij pestkę i pokrój w grubsze paski. Pokrojone kawałki rozłóż na warstwę szpinaku.

  5. 5

    Obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki. Możesz także przecisnąć go przez praskę lub zetrzeć na tarce. Smaż go na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po 2 minutach na patelnię dodaj również obrane z pancerzyków krewetki, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. 6

    Pora na sos. W małym słoiczku połącz oliwę z oliwek, sok z limonki, miód, musztardę Dijon i przyprawy. Zakręć słoik i mocno nim potrząsaj.

  7. 7

    Do miski ze szpinakiem dodaj usmażone krewetki z czosnkiem i przekrojone połówki jajek.

  8. 8

    Przed podaniem sałatki z awokado i jajkiem polej ją przygotowanym wcześniej sosem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też