Sałatka z jajkiem, awokado i krewetkami
Poznaj przepis na sycącą i szybką sałatkę. Nadaje się jako dodatek do dania głównego, ale możesz posłużyć też jako zdrowa przekąska w ciągu dnia.
Składniki
- 2 garście Szpinak baby
- 2 Jajko
- 0.5 Awokado
- 300 g Krewetki królewskie
- 4 ząbki Czosnek
- Szczypta Sól
- Szczypta Pieprz
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
Sos
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 2 łyżki Sok z limonki
- 1 łyżeczka Miód
- 1 łyżeczka Musztarda Dijon
- Szczypta Pieprz
- Szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Jajka ugotuj na twardo. Kiedy wystygną obierz je ze skorupki i pokrój na połówki. Możesz skorzystać z pomocnych akcesoriów do jajek, które przyspieszą Twoją pracę.
- 2
Krewetki gotuj chwilę w osolonej wodzie. Po chwili wyciągnij je z wrzątku i obierz z pancerzyków.
- 3
Szpinak opłukaj pod wodą i delikatnie osusz. Następnie przełóż go do miski.
REKLAMA - 4
Awokado obierz ze skórki, wyciągnij pestkę i pokrój w grubsze paski. Pokrojone kawałki rozłóż na warstwę szpinaku.
- 5
Obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki. Możesz także przecisnąć go przez praskę lub zetrzeć na tarce. Smaż go na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po 2 minutach na patelnię dodaj również obrane z pancerzyków krewetki, a na koniec dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
- 6
Pora na sos. W małym słoiczku połącz oliwę z oliwek, sok z limonki, miód, musztardę Dijon i przyprawy. Zakręć słoik i mocno nim potrząsaj.
- 7
Do miski ze szpinakiem dodaj usmażone krewetki z czosnkiem i przekrojone połówki jajek.
- 8
Przed podaniem sałatki z awokado i jajkiem polej ją przygotowanym wcześniej sosem.
Zobacz także: