Żurek wielkanocny — tradycyjny przepis na kultową zupę, nie tylko od święta
Wielkanoc kojarzy się nam z wieloma pysznymi potrawami, jednak nikt nie wyobraża sobie jej obchodów bez doskonałego żurku. To tradycyjna potrawa, za którą przepada wiele osób, dlatego na polskich stołach pojawia się również poza świętami. Sprawdź przepis na najlepszy żurek.
Składniki
- 500 ml Zakwas na żur z butelki
- 2 litry Bulion
- 500 g Żeberka wędzone
- 350 g Biała kiełbasa
- 200 ml Śmietana 18%
- 1 łyżka Suszony majeranek
- 6 Jajko
Przygotowanie
- 1
Do dużego garnka włóż żeberka wędzone, zalej je bulionem warzywnym (lub drobiowym) i gotuj pod przykryciem przynajmniej 30 minut.
- 2
Następnie do wywaru dodaj dobrze wstrząśnięty zakwas na żurek. Całość zabiel śmietaną i dopraw suszonym majerankiem. Żurek gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu.
- 3
Na koniec do żurku dodaj pokrojoną kiełbasę i dopraw pieprzem mielonym. Do tradycyjnej zupy możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki.
REKLAMA - 4
Żurek wielkanocny podawaj z gotowanym jajkiem. Możesz również spożywać go z chlebem bądź ugotowanymi ziemniakami.
Zobacz także: