Żurek wielkanocny — tradycyjny przepis na kultową zupę, nie tylko od święta

Żurek
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 ml Zakwas na żur z butelki
  • 2 litry Bulion
  • 500 g Żeberka wędzone
  • 350 g Biała kiełbasa
  • 200 ml Śmietana 18%
  • 1 łyżka Suszony majeranek
  • 6 Jajko

Przygotowanie

  1. 1

    Do dużego garnka włóż żeberka wędzone, zalej je bulionem warzywnym (lub drobiowym) i gotuj pod przykryciem przynajmniej 30 minut.

  2. 2

    Następnie do wywaru dodaj dobrze wstrząśnięty zakwas na żurek. Całość zabiel śmietaną i dopraw suszonym majerankiem. Żurek gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu.

  3. 3

    Na koniec do żurku dodaj pokrojoną kiełbasę i dopraw pieprzem mielonym. Do tradycyjnej zupy możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki.

  4. 4

    Żurek wielkanocny podawaj z gotowanym jajkiem. Możesz również spożywać go z chlebem bądź ugotowanymi ziemniakami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też