Łazanki z kapustą kiszoną — tradycyjny przepis, w sam raz na sycący obiad

Łazanki z kapustą
Źródło: StockFood

Składniki

Łazanki z kapustą

  • 240 g Makaron łazanki
  • 2 sztuki Cebula
  • 400 g Kapusta kiszona
  • 200 g Wędzona kiełbasa
  • 10 łyżek Olej roślinny
  • 4 sztuki Pieczarki
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 3 sztuki Ziele angielskie
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 szczypta Kminek
  • 2 sztuki Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Kapustę kiszoną odciśnij starannie z nadmiaru soku, przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wody i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, dodając do kapusty liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Kiedy zmięknie, przełóż ją z garnka na inne naczynie — dzięki temu przyspieszymy czas studzenia kapusty.

  2. 2

    W międzyczasie, w osobnym garnku ugotuj makaron, podążając za wskazówkami zawartymi na opakowaniu produktu. Następnie odcedź quadretti i odłóż na bok.

  3. 3

    Kiedy kapusta ostygnie, pozbądź się dodanych na początku przypraw, odciśnij ją z nadmiaru wody, po czym starannie poszatkuj.

  4. 4

    Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę. Starannie oczyść pieczarki, pokrój je na mniejsze części i smaż razem z cebulą na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym.

  5. 5

    Po 25 minutach smażenia, na patelnię wrzuć pokrojone kawałki podwędzanej kiełbasy. Po chwili dodaj również poszatkowaną wcześniej kapustę kiszoną i smaż jeszcze ok. 5 minut, co chwilę mieszając zawartość patelni.

  6. 6

    Łazanki już prawie gotowe. Teraz do podsmażonych składników dodaj ugotowany makaron, całość dopraw, dodając kminek, czarny pieprz mielony oraz sól i starannie wymieszaj.

     

    Jeśli przepadasz za daniami z kapustą kiszoną, może zainteresować Cię także przepis na  tradycyjny kapuśniak.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też