Cynamonki z ciasta francuskiego — ekspresowa wersja ulubionych drożdżówek
Cynamonki z ciasta francuskiego to szybsza wersja tradycyjnych bułeczek cynamonowych. Jeśli jesteś fanem tego smaku, nie czekaj i wypróbuj prosty przepis na ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. Są chrupkie, słodkie i bardzo aromatyczne. Nadają się zarówno jako deser do kawy, jak i poczęstunek dla gości.
Składniki
Cynamonki z ciasta francuskiego
- 3 łyżeczki Mielony cynamon
- 1 łyżka Masło
- 3 łyżki Drobny cukier
- 1 Jajko
- 1 opakowanie Ciasto francuskie
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
- 2
Płat ciasta francuskiego rozwałkuj na cieńszy placek, po czym rozsmaruj na nim miękkie masło.
- 3
Przygotuj mieszankę na cynamonki z ciasta francuskiego. Do miseczki wsyp 3 łyżki drobnego cukru oraz taką samą ilość cynamonu mielonego. Sporządzonymi miksem oprósz ciasto francuskie.
- 4
Tak przygotowane ciasto francuskie zawijaj na kształt rulonu. Następnie podziel go na mniejsze części, krojąc zawinięte ciasto na plastry, przypominające ślimaczki.
- 5
Cynamonki z ciasta francuskiego umieść na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów między każdą drożdżówką. Następnie roztrzep jajko i za pomocą pędzelka silikonowego rozsmaruj je na cynamonkach.
- 6
Cynamonki z ciasta francuskiego piecz przez kwadrans. Jeśli nie zostaną spożyte od razu, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pudełku.
Polecamy również przepis na bułeczki cynamonowe.
Bułeczki cynamonowe to bardzo lubiane drożdżówki, przyrządzane z ciasta drożdżowego. Niestety ich przygotowanie jest dosyć czasochłonne, przez co często odmawiamy sobie tej słodkiej przyjemności bądź decydujemy na zakup gotowych, cukierniczych wyrobów. Na szczęście istnieje alternatywa — przepis na cynamonki z ciasta francuskiego. Receptura jest bardzo prosta, czas przygotowania krótki, a lista zakupów, w które trzeba zaopatrzyć lodówkę, by móc zrobić domowe cynamonki z ciasta francuskiego, obejmuje tylko 5 łatwo dostępnych i przystępnych cenowo składników.
Cynamonki z ciasta francuskiego — na jakie okazje warto je przygotować?
Kruche i niezwykle aromatyczne cynamonki z ciasta francuskiego nadają się na wiele okazji. Z powodzeniem można serwować je jako szybkie śniadanie, propozycję drugiego śniadania do pracy tudzież szkoły, a także jako deser, podawany do filiżanki ulubionej kawy, herbaty, czy w wersji dla dzieci — ciepłego mleka.
Świeże cynamonki z ciasta francuskiego prezentują się obłędnie. Dzięki posmarowaniu ciasta roztrzepanym jajkiem podczas pieczenia skórka drożdżówek staje się złocista i apetycznie połyskująca. Wnętrze przekąski, składające się z połączenia masła oraz mieszanki cukru z cynamonem mielonym to strzał w dziesiątkę!
Cynamonki z ciasta francuskiego a bułeczki cynamonowe — które wybrać?
Smak cynamonek z ciasta francuskiego jest bardzo zbliżony do tradycyjnych, pachnących przyprawami bułeczek. Istnieje pomiędzy nimi kilka różnic, z których dwie zasługują na szczególną uwagę. Pierwsza to czas przygotowania. Na zrobienie bułeczek cynamonowych należy zarezerwować nieco ponad 3,5 godziny, przez wzgląd na szykowanie ich z ciasta drożdżowego, które potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Z kolei cynamonki z ciasta francuskiego to ekspresowy przepis, gotowy już po 30 minutach!
Kolejną cechą, która odróżnia obydwa wypieki, jest formuła deseru. Cynamonki z ciasta francuskiego są bardzo chrupkie, natomiast bułeczki — mięciutkie i puszyste. Sam zdecyduj, który przepis okaże się lepszy. Jedno jest jednak pewne. Cynamonki z ciasta francuskiego to słodka przekąska, obok której nie da się przejść obojętnie.