Cynamonki z ciasta francuskiego — ekspresowa wersja ulubionych drożdżówek

Cynamonki z ciasta francuskiego
Źródło: GettyImages

Składniki

Cynamonki z ciasta francuskiego

  • 3 łyżeczki Mielony cynamon
  • 1 łyżka Masło
  • 3 łyżki Drobny cukier
  • 1 Jajko
  • 1 opakowanie Ciasto francuskie

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C i przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.

  2. 2

    Płat ciasta francuskiego rozwałkuj na cieńszy placek, po czym rozsmaruj na nim miękkie masło.

  3. 3

    Przygotuj mieszankę na cynamonki z ciasta francuskiego. Do miseczki wsyp 3 łyżki drobnego cukru oraz taką samą ilość cynamonu mielonego. Sporządzonymi miksem oprósz ciasto francuskie.

  4. 4

    Tak przygotowane ciasto francuskie zawijaj na kształt rulonu. Następnie podziel go na mniejsze części, krojąc zawinięte ciasto na plastry, przypominające ślimaczki.

  5. 5

    Cynamonki z ciasta francuskiego umieść na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów między każdą drożdżówką. Następnie roztrzep jajko i za pomocą pędzelka silikonowego rozsmaruj je na cynamonkach.

  6. 6

    Cynamonki z ciasta francuskiego piecz przez kwadrans. Jeśli nie zostaną spożyte od razu, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pudełku.

     

    Polecamy również przepis na bułeczki cynamonowe

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też