Sernik bez spodu — przepis na niespotykanie puszysty i wilgotny wypiek

Sernik bez spodu
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik bez spodu

  • 250 g Cukier
  • 7 Jajko
  • 100 g Masło
  • 1 kg Twaróg sernikowy
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Skrobia ziemniaczana
  • 3 łyżeczki Cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie produkty niezbędne do przygotowania sernika bez spodu wyciągnij z lodówki. Aby wypiek wyszedł nienagannie, składniki przed miksowaniem muszą osiągnąć temperaturę pokojową. 

  2. 2

    Przygotuj formę na ciasto. Do przepisu najlepiej wykorzystać tortownicę o średnicy 26 cm. Formę wyłóż papierem do pieczenia i mocno zaciśnij obręcz.

  3. 3

    Nagrzej piekarnik do temperatury 170 st. C, wybierając grzanie góra-dół. 

  4. 4

    Do miski wsyp suche składniki, tj. mąkę pszenną oraz skrobię i wymieszaj je ze sobą. 

  5. 5

    Masło połącz z dwoma rodzajami cukru i ucieraj składniki na wysokich obrotach miksera, aż do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodawaj żółtka i kontynuuj miksowanie ciasta. 

  6. 6

    Po połączeniu składników do misy dodaj ser z wiaderka i wymieszaj całość, zmniejszając moc robota kuchennego. 

  7. 7

    W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Po upewnieniu się, że białko zostało odpowiednio ubite (po przechyleniu miski nie może osuwać się na dół) za pomocą kuchennej szpatułki dodaj je do masy serowej i delikatnie wymieszaj.

  8. 8

    Ciasto na sernik przełóż do przygotowanej tortownicy i starannie wyrównaj jego powierzchnię. 

  9. 9

    Sernik bez spodu piecz przez zegarową godzinę. Po upływie wskazanego czasu nie wyciągaj ciasta — uchyl drzwiczki kuchenki i studź wypiek przez kilka minut. Chłodne ciasto przełóż do lodówki i pozostaw je w niej na kilka godzin. Przed serwowaniem polecamy udekorować je samodzielnie przygotowaną polewą czekoladową lub oprósz warstwą cukru pudru. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też