Błyskawiczna sałatka z brokułem i serem feta

Sałatka z brokułem i fetą
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na sałatkę z brokułem i fetą

  • 500 Brokuły
  • 0.5 Opakowanie Ser feta
  • 4 plastry Szynka
  • 3 łyżki Prażone migdały
  • 1 opakowanie Gęsty jogurt naturalny
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Surowego brokuła dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie lub w parowarze. Ważne, żeby warzywo nie było za miękkie i rozgotowane, bo w czasie łączenia składników różyczki stracą swój apetyczny kształt.

  2. 2

    Ser feta kroimy na niewielką kostkę.

  3. 3

    Szynkę także kroimy na małe kawałeczki.

  4. 4

    Płatki migdałów podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni tak, żeby się zarumieniły, ale nie spaliły. Opcjonalnie równie dobrze do przepisu na sałatkę z brokułem i fetą będą pasowały siekane orzechy włoskie lub pestki dyni – także prażone na patelni.

  5. 5

    Ważnym składnikiem sałatki z brokułem i fetą jest sos. Do tego przepisu doskonale pasuje sos jogurtowo-czosnkowy. Jego wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy do jogurtu dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy wszystkie składniki i polewamy nimi brokuły.

  6. 6

    Następnie posypujemy warzywa fetą, szynką i migdałami i delikatnie mieszamy, żeby wszystkie składniki sałatki się połączyły.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też